Arnhem wil eigen sociaal werkbedrijf na mislukken overname Presikhaaf

30 dec 2016 - (De Gelderlander 20-12-2016)

Arnhem wil eigen sociaal werkbedrijf na mislukken overname Presikhaaf

Het stadsbestuur van Arnhem wil een eigen werkbedrijf op richten voor de Arnhemmers die nog voor Presikhaaf Bedrijven werken. Anderen kunnen zich desgewenst daarbij aansluiten, zo luidt de boodschap naar de negen andere gemeenten met werknemers bij de voormalige sociale werkplaats.

Arnhem reageert hiermee op de crisis rond de afgebroken onderhandelingen met GoedWerkt, de sociale onderneming die bereid was om Presikhaaf Bedrijven in zijn geheel over te nemen.

Overname
Het dagelijks bestuur van Presikhaaf ziet echter geen heil meer in de overname. GoedWerkt biedt te weinig garantie op 'stabiele werkgelegenheid', zo oordeelt de onderhandelingsdelegatie van de 10 betrokken gemeenten. De delegatie eiste bij GoedWerkt baanzekerheid voor de mensen bij de sociale werkplaats en nieuwelingen die via de bijstand in zouden moeten stromen. Boven alles wilde de delegatie stevige gemeentelijke controle op het bedrijfsresultaat van Goed Werkt.

Waarschuwing
Volgens de gemeenten zal die zeggenschap echter beperkt worden tot een waarschuwing op het allerlaatste moment, met het risico dat de overheid dan niet op tijd kan ingrijpen. "Daarmee komt het risico voor banenverlies uiteindelijk bij gemeenten te liggen”, zo oordeelt het dagelijks bestuur. Bij GoedWerkt wil de leiding dat de gemeenten een flinke stap terug doen in hun neiging om alles te willen controleren. GoedWerkt denkt dat dit de slagvaardigheid van de sociale onderneming ten goede zal komen.

Vergadering
„Dat is een kwestie van vertrouwen", erkent Frank Verheul van GoedWerkt. Hij vergelijkt het met een moeder die opgegroeide kinderen moet loslaten om hen volwassen te laten worden. Verheul gelooft nog steeds een kans is dat de overname met GoedWerkt rond komt. Het team van GoedWerkt bezint zich op een uitgebreide reactie met hun visie op de afgebroken onderhandelingen. Vrijdag vergaderen vertegenwoordigers van alle betrokken gemeenten over de kwestie.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht