Vraag & Antwoord: Herplaatsing

05 nov 2016 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 03-11-2016)

Vraag & Antwoord: Herplaatsing

We hebben met een van onze medewerkers een verbetertraject doorlopen en verbetering is uitgebleven. Wij willen de arbeidsovereenkomst gaan beëindigen, maar nu begrijp ik dat ik – voordat ik een ontslagprocedure kan inzetten – moet proberen om de werknemer te ‘herplaatsen’. Wat moet ik mij daarbij voorstellen?

Als een werkgever een redelijke grond heeft om een werknemer te ontslaan, dan is hij er inderdaad meestal nog niet; hij moet de werknemer proberen te herplaatsen in een andere passende functie, aldus een arbeidsrechtjurist voor XpertHR. De werkgever zal – aantoonbaar – binnen zijn bedrijf moeten kijken of er een passende functie beschikbaar is, of binnen redelijke termijn beschikbaar komt. Deze verplichting gaat best ver; als een uitzendkracht werkzaam is in een functie die passend is voor de werknemer, dan zal hij bijvoorbeeld plaats moeten maken.

De herplaatsing moet wel binnen ‘redelijke termijn’ (een termijn gelijk aan de geldende wettelijke opzegtermijn) gerealiseerd kunnen worden. Van een passende functie is sprake wanneer deze aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht