Uitstel DBA verandert niets aan houding opdrachtgevers

25 nov 2016 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 24-11-2016)

Uitstel DBA verandert niets aan houding opdrachtgevers

Zzp’er blijft in ongewisse

Opdrachtgevers zijn nog steeds huiverig om in zee te gaan met zzp’ers nu de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is opgeschort tot 1 januari 2018. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende sectoren.

,,Opdrachtgevers zijn kopschuw om zzp’ers in te huren, omdat nog steeds niet duidelijk is wat wel en niet mag. Vooruitschuiven is geen oplossing, de wet blijft namelijk hetzelfde waardoor de grote onzekerheid blijft bestaan”, zegt beleidsadviseur Jørgen Hulsmans van Bouwend Nederland.

Modelovereenkomst

De bouwsector, waar momenteel meer dan 100.000 zzp'ers werken, worstelt al langer met de nieuwe wet. Bouwend Nederland is dan ook nog steeds bezig om een modelovereenkomst op te stellen. ,,Wat dat betreft hebben we wat extra lucht gekregen, maar het is vooral belangrijk dat de politiek en de Belastingdienst duidelijkheid verschaffen. Zowel opdrachtgevers als zzp’ers zijn nu de dupe”, aldus Hulsmans.

Bouwend Nederland roept zijn leden op niet te experimenteren met de inhuur van zzp’ers. ,,We raden bedrijven nu aan om gebruik te maken van een alternatief model dat terug te vinden is op onze website.”

De Wet DBA, die sinds 1 mei van kracht ging, moet er via model- en maatwerkovereenkomsten voor zorgen dat de fiscus de onderlinge arbeidsrelatie beter kan controleren. Op die manier moet schijnzelfstandigheid bestreden worden.

undefined

Foto: foto ANP

Averechtse uitwerking

Maar de wet had echter een averechtse uitwerking. Opdrachtgevers namen massaal afscheid van zzp’ers, omdat zij geen risico’s willen lopen. Zelfstandigen klaagden steen en been dat zij geen opdrachten meer kregen.

Uiteindelijk besloot staatssecretaris Wiebes (Financiën) om de wet tot tenminste 2018 uit te stellen. In de tussentijd rekent de Belastingdienst zzp'ers en hun opdrachtgevers niet af op hun onderlinge verhouding. Wiebes maakt echter een uitzondering voor gevallen waarbij duidelijk sprake is van een schijnconstructie, de zogenoemde ’kwaadwillenden’.

Afgerekend

,,We weten nog steeds niet waar we aan toe zijn”, zegt beleidsadviseur Paul Schoormans van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). ,,Wij raden onze leden dan ook af om zelf te experimenteren met de inhuur van zzp’ers. Vroeg of laat word je er weer op afgerekend, omdat het totaal onduidelijk is waar wel en niet op gecontroleerd wordt. Want als de wet DBA nu niet meer geldt, wat dan wel?

Ook de uitgeverijen in ons land nemen het zekere voor het onzekere. Na een lang en intensief traject hebben zij zes modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. ,,Wij adviseren door te gaan met het opstellen en implementeren van de modelovereenkomsten, zodat er geen risico is dat een onderneming achteraf als kwaadwillend kan worden aangemerkt”, aldus het Nederlands Uitgeversverbond.

Kriebels

Volgens voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland is Wiebes vooral bezig zijn eigen aftocht in te dekken. ,,En dat terwijl we te maken hebben met een zeer groot probleem.” De zzp-voorman ergert zich bovendien aan het woordgebruik van de staatssecretaris. ,,Hij zegt dat de handhaving wel geldt voor de kwaadwillenden. Dat zijn nou net de woorden waar opdrachtgevers de kriebels van krijgen. Zij wachten nu af, waardoor zelfstandigen kunnen fluiten naar hun opdrachten. De onzekerheid onder beide groepen is echt niet weg nu de wet is uitgesteld.”

Stichting ZZP Nederland, Zelfstandigen Bouw en MKB Belangen willen bovendien af van de modelovereenkomsten. De organisaties vinden dat zelfstandige ondernemers een eigen rechtspositie verdienen op de arbeidsmarkt. ,,Er moet een wettelijk kader komen voor de zzp’er en mensen moeten zelf uit kunnen maken hoe zij hun loopbaan willen vormgeven”, zegt Post.

Transparant wetsartikel

De zelfstandigenorganisaties willen modelovereenkomsten vervangen door een eenvoudig en transparant wetsartikel voor zelfstandigen. Post hoopt het voorstel eerdaags te presenteren.

Beleidsadviseur Schoormans van KHN vindt het de hoogste tijd voor een debat over de positie van de zzp’er. ,,We moeten de komende anderhalf jaar vooral goed nadenken hoe we omgaan met zelfstandigen. Er ligt daarom een belangrijke taak te wachten voor het volgend kabinet.”

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht