Mijn Vraag: te heet om te werken?

29 jul 2016 - (Nieuwsbrief DFT, De Financiële Telegraaf, 28-07-2016)

Mijn Vraag: te heet om te werken?

Het is eindelijk zomer, maar bij tijd en wijle ook wel erg heet. Tot welke temperatuur mogen we onze werknemers eigenlijk laten doorwerken?
De Arbowet geeft geen exacte temperatuur waarbij niet gewerkt zou mogen worden, aldus een arbeidsrechtjurist voor XpertHR. In het Arbobesluit staat wel dat de temperatuur op het werk niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemers. De werkgever mag maatregelen nemen om gezondheidsklachten te voorkomen – zoals een ventilator, tropenrooster of parasol. Als dat niet afdoende helpt en de hoge temperatuur zorgt voor risico voor de gezondheid van de werknemers, dan moet met werken gestopt worden.
Het risico op gezondheidsklachten bij werken bij hoge temperaturen kan groter zijn bij bepaalde risicogroepen, bijvoorbeeld bij mensen die lichamelijk zwaar werk verrichten, bij zwangere werknemers, bij een slechte lichamelijke conditie, bij buiten werken, bij werken bij een hoge luchtvochtigheid en bij werken in de zon. In dit soort gevallen zal eerder sprake zijn van nadeel voor de gezondheid als de temperaturen omhoog gaan. De werkgever zal bij dit soort risicogroepen eerder maatregelen moeten treffen, zoals het stoppen met werken.
 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht