Eerste vakbondshuis FNV geopend in Nijmegen

03 jun 2016 - FNV

Eerste vakbondshuis FNV geopend in Nijmegen

Ton Heerts heeft het eerste vakbondshuis van de FNV in Nijmegen geopend. In de loop van de komende twee jaar zullen in Nederland minimaal 35 vakbondshuizen hun deuren openen.

Ton Heerts opent eerste vakbondshuis in Nijmegen

Het vakbondshuis wordt een echte ontmoetingsplaats voor leden en potentiële leden van de FNV. Het heeft een inloopspreekuur voor leden, maar ook niet-leden kunnen er terecht met hun eerste vragen over werk en inkomen. Ook kunnen leden er loopbaanadvies krijgen, er is een belastingservice en het is een vergaderlocatie en actiecentrum voor FNV-werknemers en kaderleden.

Ton Heerts: 'De vakbondshuizen zijn onze haarvaten in de samenleving, dichtbij mensen. Hier komen onze leden en bestuurders van Lokaal FNV én uit alle FNV-sectoren bij elkaar om over lokale en regionale, maar ook internationale zaken te overleggen op het gebied van werk, inkomen en zorg.'

Actiecentra

'Hier bereiden zij voor hoe zij de gemeenteraden gaan beïnvloeden en kritisch zullen volgen, zeker nu er bezuinigd is op de regionale journalistiek. Leden die hun werk verliezen, zoals bijvoorbeeld bij Hilckmann slachterijen, kunnen hier terecht. Het zijn ook actiecentra als het nodig is; denk aan acties in de thuiszorg, sociale werkplaatsen en jeugdzorg. Ik ben er trots op dat ik nét voor mijn afscheid als FNV-voorzitter dit eerste vakbondshuis mag openen. De FNV wordt steeds actiever en ook in Nijmegen en omgeving speelt genoeg!'

In Nijmegen spelen onderwerpen als grensoverschrijdende arbeid, de sluiting van slachterij Hilckmann, de zorg –net als elders- en activiteiten op de Vierdaagse.

Regionaal overleg

Vanuit de vakbondshuizen zullen er veel contacten zijn met de gemeenten en met de regionale werkkamers waar werkgevers, werknemers, gemeenten en onderwijs elkaar ontmoeten. Dat geldt ook de Wmo-kamer, die de komende jaren ook regionaal gaat functioneren. Daarin zullen werkgevers, werknemers en gemeenten regelmatig overleg hebben over ontwikkelingen en vernieuwingen op het terrein van zorg, welzijn en maatschappelijke ondersteuning.

Het is dé plek waar acties worden voorbereid en leden van lokaal FNV elkaar ontmoeten.

Meer vakbondshuizen

Na het eerste vakbondshuis in Nijmegen gaan er dit jaar vakbondshuizen open in Dordrecht, Hilversum, Heerlen, Roosendaal, Arnhem, Hoogeveen, Haarlem, Emmen en Leeuwarden.

In 2017 openen er vakbondshuizen in: Almere, Doetinchem, Hengelo, Eindhoven, Venlo/Tegelen, Leiden, Heereveen, Maastricht, Goes, Alkmaar/Heerhugowaard, Amersfoort en Amsterdam.

Vanaf 2018 volgen dan Zwolle, Gouda, Purmerend, Velsen-Noord, Tilburg, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Rotterdam, Groningen, Weert, Deventer, Den Helder, Assen en Tiel/Culemborg.

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht