Felle kritiek FNV op uitzichtloze werktrajecten in Arnhem

Van 24 november 2016 19:30 tot 24 november 2016 22:30

Felle kritiek FNV op uitzichtloze werktrajecten in Arnhem

undefinedARNHEM - De gemeente Arnhem biedt werklozen nog te veel werktrajecten zonder uitzicht op een echte baan. Ook oefent de gemeente Arnhem geen controle uit op uitwassen rond verdringing van betaalde arbeid. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV.

De bond heeft alle gemeenten in Nederland benaderd met een reeks vragen over hun sociale beleid.

Thuiszorg
Ook heeft de bond 800 uitkeringsgerechtigden benaderd. Arnhem komt er slecht af, zegt Jaap van Kleef van de FNV. „In de thuiszorg zien we een sterke opkomst van leer- werkprojecten, zonder feitelijke opleiding of certificaten. We zien proefplaatsingen die soms wel drie keer zes maanden kunnen duren en allemaal met een uitkering of loonkostensubsidies. Dat heet verdringing en dat moeten we niet willen."

Meldpunt
De bond is voorstander van een regionaal meldpunt voor klachten hierover met een 'interventieteam' dat uitwassen bestrijdt. Arnhem krijgt een dikke onvoldoende, omdat de gemeente op dit gebied nog geen controles uitvoert. Wethouder Ine van Burgsteden kent het onderzoek niet. Ze wil pas reageren als ze het grondig doorgenomen heeft. Van Burgsteden had tot nu toe het idee dat Arnhem het juist heel goed doet.

Debat
Donderdagavond is er een debat over werken zonder loon onder leiding van de FNV in Geniet in de Weerd aan de Weerdjesstraat 168 in Arnhem. Daarbij zal het onderzoek uitgebreid worden toegelicht. Aanvang 19.30 uur'.

(Bron: de Gelderlander 23-11-2016)

Deel deze Activiteit