Vakbondscafé FNV Amsterdam 30 januari 2020 19.30 uur "Wonen voor mensen niet voor de winst"

Van 15 januari 2020 14:10 tot 31 januari 2020 14:10

Vakbondscafé FNV Amsterdam 30 januari 2020 19.30 uur "Wonen voor mensen niet voor de winst"

onbepaald

Het probleem met wonen is heel nijpend. Voor je kind is er geen betaalbare kamer meer te vinden en blijft noodgedwongen thuis. Er is alleen nog ruimte voor mensen met veel geld. Die deinzen er niet voor terug om wat voorheen een sociale woning van 120 m2 was in de Pijp 1,2 miljoen euro neer te tellen. Nog steeds verkopen woningcorporaties speciale ouderenwoningen terwijl ouderen langer in dure revalidatiehuizen moeten verblijven omdat voor hen geen geschikte woning te vinden is. En wie betaalt dat? Hoe gekker wil je het hebben? Ja totdat je je huis uitgezet wordt en als dakloze op straat belandt.

Sinds de financiële crisis is de gekte nog extremer geworden. Er wordt door grote investeerders gespeculeerd met huizen, waardoor de koop- en huurprijzen zijn blijven er en de koopkracht daarbij achter blijft. Door de lage en negatieve rente is dit nog verergerd. Onze looneisen zijn te gering weergegeven om dat te compenseren. Te weinig betaalbare woningen zijn er gebouwd. Dat is niet alleen in Nederland zo. Het is een wereldwijd fenomeen dat onze steden onleefbaar maakt. De schaarser worden betaalbare woningen in arme buurten worden het toevluchtsoord voor de meest kwetsbare in de samenleving. En degene die wat meer verdienen worden de grote steden uitgejaagd op jacht naar waar het nog betaalbaar is. Dat allemaal door de winsthonger van het grote geld.

 

In Berlijn is de opstand begonnen en heeft zich uitgebreid over heel Duitsland tot de Actiecoalitie tegen de Huurwaanzin en Verdringing. Zij willen een Europese actiecoalitie en een internationale actiedag op 28 maart. Wonen voor mensen niet voor de winst is hun motto.

 

In Nederland hebben we gelukkig nog te maken met enige huurbescherming uitgegeven je niet zo gemakkelijk je huis uitgezet kan worden, maar particuliere eigenaren spelen hele vieze spelletjes om je zo gek te krijgen dat je vertrekt. De winst is groot namelijk. En als je werkloos bent en de hypotheek niet meer kunt betalen, is daar het gat van de deur.
De regering heft al jaren miljarden extra belasting op sociale huurwoningen de aangekondigde verhuurdersheffing de corporaties aan de regering betalen en u terugvindt in een fors gedwongen huurprijs. Nergens in Europa is dat anders het geval. Er blijft bij de corporaties minder geld over voor de bouw van sociale woningen. De regeringen onder Rutte hebben ook andere maatregelen daarmee de sociale woningbouw bewust verkwanseld aan het grote geld.


Vanuit diverse huurdersorganisaties in Amsterdam zijn al acties georganiseerd. Als lokaal FNV hebben we samen met hen de nodige deskundigheid verzameld en willen een brede beweging in onze stad. Niet alleen voor lagere huren en meer betaalbare woningen. Het gaat ook om de teruggelopen democratische invloed van bewoners op bestuurders van woningcorporaties, op de woonomgeving en de stad en daarmee op de politiek.
Wij willen graag in discussie met de verantwoordelijke wethouder Wonen in Amsterdam Laurens Ivens. Van hem horen we graag wat we van de gemeente kunnen verwachten en wat hij voor ons kan betekenen.

 

Donderdagavond 30 januari om 19.30 – 21.30 uur (welkom vanaf 19.00 uur)
FNV Regionaal Vakbondshuis Amsterdam (gebouw Trivium), Derkinderenstraat 2-8, Amsterdam

Contacten voor deze avond: Rob Marijnissen (06-5317 8715, rob.marijnissen@vereniging.fnv.nl) en Wally Pernot ( 0621236147 , perno043@planet.nl  )

Deel deze Activiteit