De lage lonen show van FNV en IISG samen 9 mei 20.00 uur Amsterdam in Pakhuis de Zwijger

Van 22 april 2019 15:14 tot 9 juni 2019 15:14

De lage lonen show van FNV en IISG samen 9 mei 20.00 uur Amsterdam in Pakhuis de Zwijger

undefined

 

De lage lonen show 9 mei in Pakhuis de Zwijger om 20.00 uur in de IJzaal.

Reserveer: https://dezwijger.nl/programma/de-lage-lonen-show

Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 makkelijk te bereiken met tram 26 vanaf het Centraal Station

 

De FNV organiseert de lage lonen show samen met het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Lage lonen dat ligt wat ingewikkelder dan alleen een loonsverhoging in het kader van een CAO en in deze tijd spelen daar weer andere factoren een belangrijke rol in dan zeg 20 jaar geleden.


Je leest er met regelmaat over in kranten en op internet. Mensen met lage inkomens gaan er amper op vooruit, denk bijvoorbeeld aan de medewerkers in distributiecentra, winkels, scheepsbouw en de transport. Wie profiteert er dan wel van de goedkope arbeid van zowel arbeidsmigranten als lokale krachten? Wat zijn de achterliggende mechanismen om deze loonkosten te drukken? Of wat te denken van de subsidieregelingen zoals de #Primarkpremie waarbij bedrijven subsidie krijgen voor medewerkers die op of net boven het minimumloon betaald krijgen. Als deze bedrijven de lonen verhogen, dan raken zij hun subsidiegeld kwijt. In de Lage Lonen Show gaan wetenschappers, politici en vakbondsmensen met elkaar in gesprek over loonontwikkeling in Nederland en opmerkelijke overheidsregelingen die de problemen op de arbeidsmarkt eigenlijk meer lijken te vergroten dan te verkleinen.

      

De lage lonen show met als sprekers:

Alfred Kleinknecht

 

Hoogleraar economie

Leo Lucassen

 

Hoogleraar geschiedenis migratie en directeur IISG

Jeroen Bergeijk

 

Journalist en undercover geweest als Uberchauffeur

Zakaria Boufangacha

 

vice-voorzitter FNV

Linda Vermeulen

 

FNV bestuurder Bijenkorf

Tweemaal in korte tijd luidt een ambassade de noodklok over de behandeling van hun landgenoten die in Nederland werken. Eerst de Spaanse ambassade, die in één jaar 478 klachten binnenkreeg en aankondigde een onderzoek te starten naar het misbruik van Spaanse arbeiders in Nederland. En afgelopen week uitte de Poolse ­ambassade kritiek.

De klachten van de ambassades ­horen we ook op de werkvloer, waar wat betreft de arbeidsomstandigheden de randen van de wet worden opgezocht. Bijvoorbeeld door mensen onzekere nulurencontracten te geven of slechte huisvesting (tegen hoge huren), die is gekoppeld aan werk. Die afhankelijkheidspositie weerhoudt mensen ervan om voor hun rechten op te komen. In deze context gedijen misstanden.

 

Deel deze Activiteit