Historische plaats van racisme en kolonialisme.

Van 28 februari 2019 19:30 tot 28 februari 2019 22:00

Historische plaats van racisme en kolonialisme.

Wat zijn de effecten van het verleden met haar slavernij op de huidige arbeidsmarkt?


Dit onderwerp is hoogst actueel. De afgelopen jaren zijn er meerdere racistische geweldsincidenten geweest en zijn vluchtelingen in Europa nauwelijks welkom meer. Dat heeft zijn effect op de arbeidsmarkt en op de verkiezingen waar rechts-extreme partijen in heel Europa voet aan de grond hebben gekregen. Tijdens het vakbondscafé willen we aandacht besteden aan de historische wortels van de vormen van verdeeldheid die racisme met zich mee brengt. Voor ons als vakbeweging is het essentieel om ons daarvan bewust te zijn, omdat elke vorm van verdeeldheid ons verzwakt en de meest kwetsbare groepen in de maatschappij hiermee het hardst treft. Wij staan voor solidariteit en diversiteit.

undefined
Wij organiseren dit vakbondscafé samen met het 21 maart comité dat elk jaar in Amsterdam tijdens de internationale dag tegen racisme en discriminatie demonstreert. Dit jaar is dat op zondag 23 maart, waartoe wij als FNV oproepen om aan mee te doen.
De inleiding van deze avond wordt verzorgd door Hodan Warsame van de FNV. Zij zal onder andere ingaan op de geschiedenis van de slavernij. Deze vorm van uitbuiting heeft de arbeid zo goedkoop gemaakt dat producten toen makkelijker over de hele wereld aan steeds meer mensen konden worden verkocht. En dat zien we tegenwoordig nog steeds met kinderarbeid in derde wereld landen die onze kleding zo goedkoop maakt. Wat dat met racisme te maken heeft en welke effecten dat heeft op de werkende bevolking in deze tijd komt aan de orde.
Saida Derrazi van het 21 maart comité zal de discussie leiden.

We kijken ernaar uit om met u deze avond in discussie te gaan!

Donderdagavond 28 februari om 19.30 uur (welkom vanaf 19.00 uur)
FNV Regionaal Vakbondshuis Amsterdam (gebouw Trivium), Derkinderenstraat 2-8, Amsterdam

Aanmelden: bij voorkeur per mail naar: rob.marijnissen@vereniging.fnv.nl, anders tel: 06 – 531.78.715.

Deel deze Activiteit