Verdeling van arbeid en kapitaal in tijden van technologische innovatie en onzekerheid op de arbeidsmarkt

Van 28 november 2018 19:30 tot 28 november 2018 22:00

Verdeling van arbeid en kapitaal in tijden van technologische innovatie en onzekerheid op de arbeidsmarkt

 

 undefined

Wij bevinden ons midden in een technologische revolutie. Dankzij nieuwe technologische toepassingen kunnen we steeds meer informatie, goederen en diensten tegen lagere kosten produceren. Dat noemen we productiviteitsstijging. De baten hiervan zullen niet vanzelfsprekend eerlijk verdeeld worden. Hoewel er nieuwe banen zullen komen, wordt er verwacht dat er netto 10% zullen verdwijnen. Hoe kunnen we het werk eerlijk verdelen? Vooral ouderen, laag- en middelbaaropgeleiden en flexwerkers lopen een toenemend risico om achterop te raken. De technologisch vooruitgang dreigt te leiden tot minder werkgelegenheid, stijgende werkonzekerheid, en een sociale stelsel dat meer onder druk zal komen te staan.

Technologische verandering op de arbeidsmarkt is dus ook een politieke kwestie. En welke keuzes moet de vakbeweging maken om te zorgen dat werknemers zullen profiteren van de innovaties die door hun arbeid mogelijk zijn gemaakt in plaats te lijden onder de gevolgen? Moet er een belasting op kapitaal komen om de dalende sociale bijdragen te compenseren (bijv. robotbelastingen)? Of moet er ook gewerkt worden aan juridische regelingen en wetten om tegen de werkonzekerheid van de digitale platform economie te vechten? En hoe wordt ervoor gezorgd dat er de nodige omscholing komt voor al die mensen die hun vaardigheden niet meer kunnen inzetten op de arbeidsmarkt? Er zijn veel opties waaronder we ons kunnen organiseren. Om goed te kunnen kiezen tussen al de verschillende opties – van basisinkomen tot mogelijke nieuwe juridische categorieën zoals ZZP – moeten we eerst weten waar we naar op weg zijn. Pas daarna kunnen we concrete eisen stellen op de centrale vraag van het nieuwe tijdperk: Wie bepaalt hoe de toekomst eruit zal zien?

Kom en praat mee over de toekomst van de arbeidsmarkt. Robert Went, econoom bij de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) geeft een presentatie op deze avond, de eerste in een reeks vakbondscafés over technologie en de vakbeweging. 

Datum:  woensdagvond 28 november 
Tijd:        19.30 uur 
(inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: FNV Amsterdam (gebouw Trivium), Derkinderenstraat 2-8 te Amsterdam

Aanmelden wordt op prijs gesteld naar: rob.marijnissen@vereniging.fnv.nl.

Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met Jan Bakker of Rob Marijnissen. Contactgegevens:
Jan Bakker: 020 – 675 16 64, jaba@janbakkerlanguages.nl
Rob Marijnissen: 06 – 531 78 715, 
rob.marijnissen@vereniging.fnv.nl

We kijken ernaar uit om met jullie in discussie te gaan!

Met vriendelijke groet,

Rob Marijnissen,
Lokaal FNV Amsterdam

Deel deze Activiteit