‘Beter openbaar vervoer om regio te redden’

‘Beter openbaar vervoer om regio te redden’

12 jan 2019 - GP

‘Beter openbaar vervoer om regio te redden’

Vakbond FNV vindt dat het openbaar vervoer in de Achterhoek en Liemers veel beter moet worden. © Jan Ruland van den Brink

Bron: de Gelderlander

‘Beter openbaar vervoer om regio te redden’

DOETINCHEM/ZEVENAAR - Het openbaar vervoer in de Liemers en de Achterhoek moet sterk verbeterd worden om deze regio niet compleet dood te laten bloeden.  Zo moet de sneltrein van Arnhem naar Doetinchem doorrijden naar Winterswijk, moet er weer een directe busverbinding komen tussen Doetinchem en Emmerich, moet het makkelijker worden om met de trein van Arnhem naar Oberhausen te reizen.

Eric Reinen Rutten 04-01-19, 06:45

FNV Achterhoek wil daarom de komende maanden de provinciale politiek gaan bespelen, zodat die na de provinciale verkiezingen in maart concrete afspraken gaan maken voor beter en grensoverschrijdend openbaar vervoer in de regio.

Op vrijdag 18 januari is in De Radstake bij Varsseveld een bijeenkomst met politici van de Tweede Kamer, de provincie en de gemeenten. Dat moet een manifest opleveren, waarvoor de vakbond bij de provinciale politici de handen op elkaar wil krijgen. Het gaat onderdeel uitmaken van een verkiezingsdebat dat de bond nog wil gaan houden en wordt aangeboden aan de formateurs van de nieuw te vormen provinciale coalitie.

Files

Als gevolg van de files - de A12 tussen Duitse grens en Arnhem stond in 2018 wederom in de landelijke file-top 10 - trekken mensen weg uit de Achterhoek en Liemers om de lange reistijden te vermijden. ‘Jongeren en jonge gezinnen trekken weg, dorpen en platteland bloeden dood', schrijft FNV-bestuurder Rudi ter Horst in een opiniebijdrage in De Gelderlander van deze vrijdag.  De slechte bereikbaarheid maakt de regio volgens de vakbond ook minder aantrekkelijk voor toeristen. 

De bond denkt niet dat de verlenging van de A15 hét antwoord is op de bereikbaarheid, maar dat het verbeteren van het openbaar vervoer essentieel is om de regio aantrekkelijk te houden om er te wonen en te komen. Overigens staat die doortrekking sinds vorig jaar ook op losse schroeven door allerhande milieuregels.

Grenzen

De vakbond pleit ook specifiek voor een beter grensoverschrijdend openbaar vervoer omdat mensen in de bijstand mogelijk werk over de grens kunnen krijgen. Daar moeten ze dan wel kunnen komen, stelt de FNV. ,,Mensen in de bijstand worden door gemeenten vaak gewezen op werk dat in Duitsland voorhanden is", stelt Ter Horst. ,,Die mensen zijn vaak aangewezen op het openbaar vervoer.”

Na maart gaat de vakbond de pijlen richten op Europa. Samen met de Duitse grensregio wil de vakbond de Europese partijen gaan bewerken, aangezien er in mei ook Europese verkiezingen zijn.

Opgave:

Themamiddag 18 januari "Openbaar vervoer en arbeidsmarkt in Achterhoek en grensgebied"

De Radstake Heelweg bij Varsseveld.

De bijeenkomst zelf begint om 13.00 uur en is tegen 16.30 uur afgelopen.

Als u van plan bent te komen, geef dat dan even door op het e-mailadres hieronder.

Met vriendelijke groet,

Namens FNV Achterhoek

Rudi ter Horst

Email: rudith@chello.nl

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht