Vakbondscafé - ‘Taboe: laaggeletterdheid’

24 aug 2017 - GP

Vakbondscafé - ‘Taboe: laaggeletterdheid’

undefined

Lokaal FNV Achterhoek

Vakbondscafé  -  ‘Taboe: laaggeletterdheid’

 
Het is best een taboe. “Kun jij dat formulier even voor me invullen. Ik ben mijn bril vergeten.” Schaamte. Je bent laaggeletterd.
 
Dertigduizend Achterhoekers kampen ermee. En dat zijn echt niet allemaal allochtonen. Zij beheersen de taal niet op eindniveau vmbo. En dat is toch echt nodig om je in de samenleving en op je werk staande te houden.
 
Voorbeeld: Je hebt altijd met je handen gewerkt en plots krijg je een computer voor je neus. Engelse termen lichten op. CAUTION! Wat betekent dat nou weer…? Moeite met taal kan gevaarlijk zijn.
 
Met 13,1 procent van de bevolking ligt het percentage laaggeletterden in de Achterhoek hoger dan het landelijke gemiddelde (11,9 procent). De economische schade loopt in de miljoenen. Wie moeite heeft met taal, heeft minder kans op werk. Toch heeft 57 procent van de laaggeletterden gewoon betaald werk.
 
Wat kunnen wij als vakbeweging doen om laaggeletterdheid te bestrijden en hulp te bieden aan mensen die moeite hebben met taal. Op de werkvloer. Bij onze individuele belangenbehartiging. Bij de inrichting van ons nieuwe vakbondshuis in Doetinchem.
 
Daarover gaan we tijdens de Week van de Alfabetisering met elkaar in de gesprek tijdens het

Vakbondscafé ‘Taboe: laaggeletterdheid’

Woensdag 6 september 2017, 19.30 tot 21.30 uur

Bibliotheek Hengelo (Gelderland), Sterreweg 10

De vicevoorzitter van de FNV, Mariëtte Patijn, gaat met jou en andere betrokkenen in gesprek om het probleem van laaggeletterdheid in de Achterhoek te onderkennen en te verkennen wat we als vakbond kunnen doen om haar te bestrijden.
 
Aanmelden graag, maar niet verplicht, bij Hans Hupkes, Hans Hupkes, regiobestuurder arbeidsmarkt.
 
Het bestuur van Lokaal FNV Achterhoek hoopt je in het vakbondscafé te begroeten.
 
Bennie Wieggers
voorzitter Lokaal FNV Achterhoek
 
 
 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht