Gemeenten houden tonnen achter voor bloemenvouwers

Gemeenten houden tonnen achter voor bloemenvouwers

01 jun 2016 - GP

Gemeenten houden tonnen achter voor bloemenvouwers

FNV'ers in actie voor loon bloemenvouwers in Aalten

bron: Gelderander

AALTEN - 'Wij eisen loon, niets anders' stond er op het spandoek dat dinsdagavond tijdens de raadsvergadering naar binnen werd gedragen door actievoerende FNV'ers. 'Veeg je stoep niet schoon, maar betaal ons minimumloon'.

De vijftien vakbondsleden vroegen aandacht voor het financiële lot van de 'bloemenvouwers'. Dat zijn de inwoners die via een werkervaringsproject van het (inmiddels opgeheven) ISWI, dat zich richt op werk en inkomen voor de inwoners van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek, aan werk kwamen.

Afwikkeling
Tussen 2011 en 2015 moesten 600 werklozen gedwongen kunstbloemen en enveloppen vouwen; zonder loon, maar wel met behoud van uitkering. De Aaltense burgemeester Berghoef noemde dat vorig jaar 'knetterfout'. De gemeente en vakbond zijn het niet eens geworden over de afwikkeling van dat werk, waarbij mensen maandenlang in een Dinxperlose bedrijfshal aan het werk werden gezet. 

Compensatie
Een eerder aanbod voor compensatie van de gemeente was volgens de FNV en een comité van (ex-)werknemers volstrekt onvoldoende. De gemeente bood 1.000 euro aan 170 mensen die er langer dan een half jaar hadden gewerkt en die nog steeds geen werk hadden.

Gesprek
Burgemeester Berghoef heeft aangeboden met een kleine delegatie van de actievoerders in gesprek te gaan. De actiegroep is hier niet op ingegaan. 

De actie wordt woensdagmiddag voortgezet voor het gemeentekantoor aan de Hofstraat in Aalten. Dat kantoor is dan gesloten voor publiek.

Er liggen nog tonnen op de plank klaar voor de bloemenvouwers uit Aalten en Oude IJsselstreek.

Ger Deleij, FNV-campagneleider Stop werken zonder loon, zegt: „Er werd aan ons in een gesprek de bereidheid getoond om een ‘substantieel bedrag’ vrij te maken voor de gedupeerde bloemenvouwers. Volgens de vertegenwoordigers van de gemeenten ging het dan niet om duizenden euro’s, maar om tonnen.”

Geen compensatie
De vorm waarop het geld beschikbaar wordt, willen de gemeenten echter zelf bepalen. In ieder geval niet als compensatie voor gederfd loon. ‘Onvoorstelbaar dat ze dit traject niet tot een fatsoenlijk einde willen brengen, nu bekend is dat er voldoende financiële ruimte is voor een oplossing’, aldus Deleij.

Re-integratietrajecten
De gemeenten willen het geld aanbieden in de vorm van meer re-integratietrajecten, terwijl de bloemenvouwers die tevens bij het gesprek aanwezig waren, aangeven dat ze daar niet mee geholpen zijn.

Minimumloon
Esther Diepenbroek: ‘Ik wil gewoon het minimumloon betaald krijgen voor het werk dat ik heb gedaan. Dat is toch niet meer dan normaal. Dat de gemeenten de centen die we voor ze verdiend hebben, willen stoppen in meer re-integratietrajecten begrijp ik dan ook niet.’

Zuurverdiende centen
Suzan Tuit, ook voormalig bloemenvouwer, zegt hierover: ‘Ik was blij te horen tijdens het gesprek, dat onze zuurverdiende centen er nog zijn. Ik ben alleen niet geholpen met nog meer re-integratieprojecten. Wat ik wil is loon, omdat ik daar lange tijd 32 uur in de week keihard voor gewerkt heb bij het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen (ISWI). Alleen op die manier kan ik mijn rekeningen betalen.’

Werken zonder loon
Sinds 2011 werden uitkeringsgerechtigden van beide gemeenten ingezet voor arbeid. Zij kregen geen loon, maar moesten jarenlang soms wel 32 uur per week werken met behoud van uitkering. Gemeenten verdienden hiermee een half miljoen per jaar.

Protest
Werknemers begonnen daar tegen te protesteren en er werd uiteindelijk een einde gemaakt aan het langdurig werken zonder loon.

Knetterfout
Burgemeester Berghoef van Aalten gaf eerder aan ‘knetterfout’ te hebben gehandeld en beloofde, dat de gedupeerde bloemenvouwers zouden worden gecompenseerd.

Rechtszaak
Een van de bloemenvouwers is inmiddels een rechtszaak gestart, met een vordering op achterstallig loon. De FNV vindt, dat voor werk loon betaald moet worden.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht