FNV presenteert Lokale Monitor

FNV presenteert Lokale Monitor

14 sep 2016 - webredactie

FNV presenteert Lokale Monitor

De FNV presenteert de Lokale Monitor, waarin de wij  iedere twee jaar het sociale beleid beoordelen en toetsen van gemeenten op donderdag 15 september in de Burcht in Amsterdam. Via deze link kun je  het rapport Lokale Monitor editie 2016 downloaden.

Westland is de meest sociale gemeente van 2016.  Amsterdam en Den Haag staan samen op de 2e plaats. Op 3 staan Oss, Smallingerland en Maastricht met omliggende gemeenten*.

Westland scoort goed omdat de gemeente consequent toetst op verdringing van bestaande banen bij het bieden van werk aan mensen met een uitkering. Het is daarmee  – helaas – een uitzondering: meer dan de helft van de gemeenten toetst dit ondanks hun wettelijke plicht niet of onvoldoende.

‘Werk hoort betaald  te worden’

In veel gemeenten worden uitkeringsgerechtigden gedwongen te werken zonder loon. Ruud Kuin, vicevoorzitter van de FNV: ‘Werk hoort gewoon betaald te worden volgens de cao. Werken zonder loon is niet alleen respectloos naar de uitkeringsgerechtigden, het maakt werknemers ook concurrenten van elkaar, waardoor de prijs van arbeid verder onder druk komt te staan.’

Een aantal gemeenten is al bezig om werken zonder loon uit te bannen, zoals Smallingerland, Ouder-Amstel, Oss, Nijmegen en Amersfoort. Den Haag, Midden-Delfland en Westland tekenden bovendien het verdringingsprotocol van de FNV.

Voor veel gemeenten is het re-integratiebudget niet voldoende om mensen naar werk te begeleiden. Landelijk is hier al jaren fors op bezuinigd. Bijna 75% heeft slechte ervaringen met de verplichte tegenpresentatie. Ruud Kuin: ‘Voor deze kwetsbare groep gaat het goed mis. Niet de werklozen moeten aangepakt worden maar de werkloosheid.’ De FNV is fel tegenstander van de tegenprestatie. Kuin: ‘Er is betaald werk of vrijwilligerswerk. Een tussenvorm bestaat niet. Er moet worden geïnvesteerd in echte banen.’

Grotere verschillen tussen gemeenten

Door de decentralisatie nemen de verschillen tussen gemeenten toe en daarmee de rechtsongelijkheid. Het duidelijkst blijkt dit bij de individuele inkomenstoeslag voor mensen met een langdurig laag inkomen. De gemeente Enschede bijvoorbeeld verstrekt pas na 60 maanden een toeslag van 162 euro. In Rotterdam kunnen minima na een jaar een toeslag krijgen van 1137 euro. En Amsterdam werkt met VVV-bonnen van 30 euro per gezinslid na 12 maanden deelname aan een schuldhulptraject. Ook de studietoeslag voor jongeren met een arbeidshandicap varieert enorm: van 100 euro in Goirle tot 4.574 euro in Geldrop-Mierlo.

In totaal hebben 144 gemeenten deelgenomen aan de Lokale Monitor. Hieronder zijn alle grote steden (300.000 inwoners of meer).

* Maastricht en omliggende gemeenten omvat behalve Maastricht ook Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, Vaals en Meerssen.

Debat 15 september:

Aan het debat doen in ieder geval Ruud Kuin, vicevoorzitter van FNV en de wethouders Arjan Vliegenthart (gemeente Amsterdam),  Maarten Struijvenberg (gemeente Rotterdam), El Mokaddem (gemeente Westland), Mariska ten Heuw (gemeente Hengelo)  en Baldewsingh (gemeente Den Haag) meedoen. Ook de Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), John Kerstens (PvdA) en Linda Voortman (Groenlinks), onder voorbehoud van de Kameragenda, gaan het debat aan.

Programma:

09.30 – 10.00 uur: Inloop, ontvangst met koffie en thee

10.00 – 10.10 uur: Opening door de dagvoorzitter

10.10 – 10.25 uur: Presentatie resultaten Lokale Monitor 2016 door Katja Ünlütürk, manager Lokaal/regionaal Vakbondswerk

10.25 – 11.45 uur: Interactief debat over de kloof tussen het ontwerp op de tekentafel en de weerbarstige praktijk. Aan de hand van stellingen wordt het thema Verdringing op de arbeidsmarkt van alle kanten belicht. Elke stelling wordt ingeleid door een ervaringsdeskundige m.b.t. verdringing en/of aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit de sector.

11.45 – 12.00 uur: Samenvatting

12.00 – 13.00 uur: Afsluiting en aansluitend lunch

Informatie:

Heb je je aangemeld voor 8 september? Dan ontvang je voor 15 september een bevestiging op het door jou opgegeven e-mailadres. Wegens overweldigende belangstelling kun je je niet meer aanmelden voor het debat. 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

8 reacties

kroes schreef op 06-09-2016

kan kroes een samenvatte verslag ontvangen?

Joseph Kuijpers schreef op 08-09-2016

Ik heb de presentatie in Weert vandaag gemist. Graag wil ik daarom alsnog bij de presentatie in Amsterdam zijn op 15 september. Kan dat? Groet Joseph, contactpersoon voor lokale monitor Maasland (Oss, Bernheze en Landerd) tel 06-64278842

Carla Bouma schreef op 09-09-2016

Willen jullie ook scherp hekelen dat de VNG en daarmee de gemeenten, geen invulling willen geven aan beschut werk en (vaste) garantiebanen? De Wajongers en daarmee m.n. de nieuwe Wajongers die vanaf 2015 onder de Participatiewet vallen, worden daarmee bewust blootgesteld aan verdringing! De afspraken over garantiebanen en bijbehorende bescherming van mensen met een beperking (verstandelijk en fysiek) dreigen hierdoor samen met een wetsaanpassing van de P-wet te worden "geslachtofferd". De arbeidsmarkt is voor deze mensen nog veel te complex. Waar een wil is een weg! Alles, met dank aan het gemeentelijk budget en de economie. De overheid toont hiermee wel een heel slecht voorbeeld.

Ernst Detering schreef op 09-09-2016

Hopelijk komt daarbij ook de positie van "tegenwilendank" ZZP'ers aan de orde?

Piet de Quaasteniet schreef op 09-09-2016

Sorry maar ik weet niet zeker of ik ben aangemeld. Ik ben bestuurlijk kaderlid van Lokaal Delfland, daar onder valt de gemeente Westland. Om die reden zou ik graag aanwezig zijn. Met vriendelijke groet Piet 06- 53940718

Peter van der nol schreef op 11-09-2016

eerst vraag: krijgen de senioren van 10 jaar stil staan 100 uro per maand er bij. tweede vraag: komen er nieuwen de belasting maatregel in 20 17 en 2018 allen voor senioren bedoeld, hoe ziet ons nieuwen AOW EN ONS PESIOEN STELSEL ER UIT. EN blijft ons pensioen geld in NEDRLAND 447 miljard? En waarom moeten de senioren boeten voor de blunders die in 2007 en 2008? Wat is een volks vertegenwoordiger: Het veroorzaken van armoede? En waarom moet de senioren langer door blijven werken? Gaan wij weer terug naar de jaren van COELIJN van vis graten kan je ook soep maken. Dit zijn mijn vragen. Ik kan 15 september niet. Groet, oud strijder, Peter van der nol

Eddie Kokhuis schreef op 13-09-2016

Ik heb me voor 8 september aangemeld, maar daar toen geen bevestiging van gekregen. Ik zou heel graag zo spoedig mogelijk willen weten of ik aanwezig kan zijn. Dit ivm andere afspraken, die voor dez bijeenkomt moet afzeggen. Groet, Eddie Kokhuis

Jakob Grit schreef op 19-09-2016

Uitstekend werk en doortastendheid. Ik lees dit alles tijdens korte vakantie in buitenland maar zal e.e.a. opnieuw en volledig lezen. Ik kon er de 15e in Delft dus niet bij zijn. Ik (en natuurlijk ik niet alleen) ben benieuwd hoe de nieuwe burgemeester van Delft, mw. (Van?) Bijsterveldt, CDA, staat in deze materie. Mvg, tot ziens, Jakob