Informatieavond over Chroom-6 in Tilburg

Informatieavond over Chroom-6 in Tilburg

22 aug 2016 - webredactie

Informatieavond over Chroom-6 in Tilburg

Heb jij bij NedTrain in Tilburg gewerkt en denk je dat je in aanraking bent geweest met verf met daarin het kankerverwekkende Chroom-6? Of ken je iemand die in deze omstandigheden bij NedTrain heeft gewerkt? Ben je vanuit jouw gemeente in het kader van een re-integratietraject bij NedTrain aan het werk gesteld? 

De FNV onderzoekt wat er kan worden gedaan voor degenen die deze gevaarlijke werkzaamheden hebben verricht. Ook wil de FNV kijken of we dusdanig bewijsmateriaal kunnen verzamelen waarmee aantoonbaar is dat het werk bij NedTrain gelinkt kan worden aan gezondheidsklachten.  

Wat is Chroom-6?

Chroom-6 is een chemische variant van Chroom. Het hecht zich gemakkelijk aan allerlei andere metalen en wordt daarom o.a. verwerkt in verf omdat het extra stevigheid en bescherming biedt tegen corrosie. Inmiddels is duidelijk dat Chroom-6 vele nadelen heeft. 

Op de informatiebijeenkomst krijg je de gelegenheid om je te melden als gedupeerde bij de FNV. Ook de NS verzamelt meldingen over het werken met Chroom-6. Als je wilt dat de FNV ook jou vertegenwoordigt, vragen wij je dat op de informatiebijeenkomst ook bij ons te melden.

Binnen de FNV heeft de militairenbond AFMP ruime ervaring met de bescherming van werknemers en de procedures rond verf met Chroom-6. Op de website van de AFMP vind je een uitgebreid dossier met achtergrondinformatie:

http://afmp.nl/inhoud/artikel/chroom-6

Wat is de mogelijke gezondheidsschade van Chroom-6?

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft onderzoek gedaan naar de gezondheidsschade door blootstelling aan chroom-6 in de werksituatie. Klik hier voor de belangrijkste conclusies: http://www.beroepsziekten.nl/content/ziek-door-zeswaardig-chroom

Algemene informatie over het werk van Bureau Beroepsziekten FNV vind je op deze website: www.fnv.nl/beroepsziekten

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Jan van Zelm schreef op 17-12-2016

Zolang ik de berichten hierover probeer te volgen naast mijn taak in het Comité Asbestslachtoffers kruip ik bijkans uit mijn huid van nijd/boosheid. Welke stomkoppen hebben onder hún auspicien/verantwoordelijkheid op notabene verplichte basis mensen met dedebekende al lang bekende doodsrisico's omhangen? Bij (het inmiddels failiete) Nedstaal was het "slooptreinen-verhaal" al een struikelblok/wurgtouw. Welke overheidsdienst haalt het in de botte en domme kop nu anderen hier méér dan mee op te zafelen? Wat deed het Min. van SZW en dan zeker zíjn Inspectiedienst? Zwarte bril opzetten én op de handen zitten? Wat wil 'de man voor (ook vrijwillig) werkenden maar ook uitkeringsbehoeftigen -dhr. Asscher' hier nog over weten/zeggen? Echt !! Anno 2016 !! Wat is Nederland toch allemaal aan het doen? (Wat is de volgende walgelijke oplossing? De aan oppervlak in Nederland van 30.000 voetbalvelden asbestdaken laten verwijderen voor 2024 door uitkeringsgerechtigden, én onbeschermd (stofkapjes WERKEN NIET !!) omdat dat veel voordeliger is? Gaat men dan vervolgens de werkkleding óók thuis uit laten kloppen? Hier MOET snel écht AKTIE op worden ingezet. Weg met deze "op termijn dood door schuld - misdaden"!!