Vierdaagse actie in Aalten: bloemenvouwers verdienen echt loon

Vierdaagse actie in Aalten: bloemenvouwers verdienen echt loon

20 jun 2016 - webredactie

Vierdaagse actie in Aalten: bloemenvouwers verdienen echt loon

De FNV voerde van 31 mei tot en met 3 juni actie bij het gemeentehuis van Aalten. De reden: de gemeente heeft gezegd dat er geld beschikbaar is voor de bloemenvouwers van het ISWI, maar de gemeente wil het geld alleen in re-integratietrajecten van de mensen en niet gebruiken voor achterstallig loon.

De bijstandsgerechtigden vouwden jarenlang papieren bloemen bij ISWI (het huidige Laborijn) met behoud van een bijstandsuitkering. Volgens de vouwers was het werk traumatisch. De FNV vindt dat dit werk met terugwerkende kracht betaald moet worden.

Op dinsdag 31 mei bezetten ze het gemeentehuis met een groep van ongeveer 20 bloemenvouwers en vakbondsleden. Ze hoopten op een toezegging van de burgemeester dat ze nu eindelijk loon zouden krijgen.

Protestplatform voor het gemeentehuis

De actiereeks vervolgde op 1 juni voor het gemeentehuis van Aalten, waar de actievoerders handtekeningen ophaalden voor een petitie en een protestplatform opgezet hadden. Ze protesteerden met filmpjes, ervaringsverhalen van de bloemenvouwers, politiek aan het woord en workshop van Remy Bonjasky, voormalig K1-vechter over doorzetten en opkomen voor je rechten. Ook Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP was bij deze actie in Aalten aanwezig.

undefined

Ruim 4.000 handtekeningen

De handtekeningenactie heeft zijn vruchten afgeworpen: op de laatste dag van hun actieweek hebben de bijstandsgerechtigden ruim 4.000 handtekeningen aan de burgemeester van Aalten aangeboden. Maar ook na overhandiging van de handtekeningen ging de burgemeester niet overstag. Hij zei eerst in gesprek te willen over de kwestie met de nieuwe burgemeester van Oude IJsselstreek.

Acties gaan door

Ger Deleij, FNV-campagneleider Stop werken zonder loon: ‘Deze burgemeester solt met zijn eigen inwoners. In plaats van oplossingen zoeken, is hij bezig om rookgordijnen op te werpen. Hij houdt iedereen een worst voor van enkele tonnen euro’s, maar te eten krijgen deze mensen niet. De acties gaan door. Want werken moet lonen, en jarenlang gedwongen productiewerk met een bijstanduitkering als fooi, kan anno 2016 in Nederland echt niet. En met mij zijn er 4135 mensen die deze bloemenvouwers in hun actie steunen.’

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht