Ruim 1.200 ouderen claimen hun huishoudelijke zorg terug

Ruim 1.200 ouderen claimen hun huishoudelijke zorg terug

20 jun 2016 - webredactie

Ruim 1.200 ouderen claimen hun huishoudelijke zorg terug

Op het telefonische meldpunt van FNV Zorg & Welzijn hebben zich de afgelopen twee weken ruim 1.600 ouderen gemeld om hun huishoudelijke zorg terug te claimen. 1.200 van hen gaat de FNV helpen met het terugclaimen van hun zorg.

Uit bijna 200 gemeenten hebben ouderen gebeld om hun uren huishoudelijke zorg terug te claimen. Sommigen van hen zijn van 7 uur zorg teruggegaan naar helemaal geen huishoudelijke zorg meer. ‘Ik heb alleen AOW en ik ben echt niet meer in staat om zelf schoon te maken. Ik heb chronische pijn,’ zegt een 79-jarige mevrouw uit Breda, die is gekort van 4 naar 2 uur huishoudelijke zorg per week.

Schokkend en schrijnend

‘Het is schokkend dat in zóveel verschillende gemeenten ouderen blijkbaar te weinig zorg krijgen,' zegt Sarah Dobbe, campagneleider FNV Zorg & Welzijn. 'Er zijn zelfs ouderen tot wel 98 jaar die ons hebben gebeld. Het is schrijnend dat op die leeftijd mensen nog steeds moeten knokken om op een menswaardige manier zorg te krijgen. En het is schrijnend dat in zoveel verschillende gemeenten thuiszorgmedewerkers onterecht hun werk hebben verloren. Terwijl gemeenten ook nog eens miljoenen zorggeld over hebben gehouden.'

Top-5 gemeenten

De top-5 van gemeenten waaruit de meeste meldingen kwamen:

  1. Enschede
  2. Amsterdam
  3. Rotterdam
  4. Apeldoorn
  5. Helmond

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben inmiddels aangekondigd dat zij hun beleid gaan aanpassen. Ook kleinere gemeenten, zoals Hollands Kroon en Schagen, passen hun beleid aan.

Zorgacties van de FNV

De FNV voert al jaren actie voor goede zorg. ‘Het is schandalig dat kwetsbare ouderen juridische procedures moeten voeren om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. Terwijl ouderen wél langer thuis moeten blijven wonen en verzorgingshuizen sluiten, worden zij gekort op de zorg die ze nodig hebben. Na jaren van acties, bezwaren en rechtszaken ligt er nu een duidelijke uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter. Gemeenten hebben nu geen excuus meer en moeten gewoon weer goede huishoudelijke zorg leveren,’ aldus Dobbe.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht