‘Het zijn de kaderleden die veranderingen teweegbrengen’

‘Het zijn de kaderleden die veranderingen teweegbrengen’

20 jun 2016 - webredactie

‘Het zijn de kaderleden die veranderingen teweegbrengen’

Alje Stuivenberg is bestuurder in het noorden van het land. Op dit moment heeft hij ongeveer de helft van de lokale netwerken onder zijn hoede. Hij ondersteunt de kaderleden van de netwerken – verspreid over de provincies Friesland, Drenthe en Groningen – graag met het opbouwen van lokaal vakbondswerk en het realiseren van activiteiten. ‘Door zelf aan de slag te gaan en de resultaten daarvan te zien, krijgen kaderleden energie. Zij kunnen écht het verschil maken en verandering brengen.’

Alje, kun je je voorstellen?

‘Ik ben 61 jaar. Op dit moment woon ik tijdelijk in Meppel, maar ga binnenkort naar Steggerda verhuizen, in Zuid-Friesland. Mijn hobby’s zijn tekenen, klussen in huis en fotograferen. Het liefst fotografeer ik landschappen; Friesland is daar ideaal voor.’

Hoe ben je lid geworden van de FNV?

‘De vakbond is mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader was secretaris bij de FNV en ik heb als jongen veel vergaderingen aan onze keukentafel meegemaakt. Toen ik een opleiding tot schilder deed en ook stage moest lopen, vond mijn vader dat ik lid moest worden van de FNV. Dat heb ik dan ook gedaan. In 2003 kwam er een plek vrij als bestuurder voor de afbouwsector bij voormalig FNV Bouw. Daar heb ik met succes op gesolliciteerd. Sindsdien ben ik dus ook werkzaam bij de FNV.’

Waarom ben je begonnen bij Lokaal FNV?

‘Ik ben bestuurder geworden bij Lokaal FNV omdat ik het een uitdaging vind een rol te spelen bij lokaal vakbondswerk. Dit werk is steeds belangrijker omdat de gemeenten over steeds meer zaken beslist die het leven, wonen en werken van onze leden beïnvloeden. We moeten daarom als vakbond onze lokale kracht weer uitbouwen. Daarom zijn juist actieve kaderleden op lokaal niveau essentieel. De rol die ik daarbij speel is vooral faciliterend en coachend. Ik vind het belangrijk de kaderleden zelf te laten nadenken en zelf met ideeën te laten komen. Daar ligt de passie van het vakbondswerk.’

Op welke activiteit die kaderleden hebben georganiseerd ben je trots?

‘De mensen van Noordwest Groningen vonden het belangrijk zich te bemoeien met de zorgaanbesteding in hun gemeente. De reacties die zij kregen nadat ze vragen hadden gesteld aan hun leden, gaven voldoende munitie voor kritische vragen richting de gemeente. Om die vragen voldoende aandacht te geven, is er een zorgthemabijeenkomst georganiseerd. Daarbij waren onder andere de wethouder, raadsleden, zorgmedewerkers en mensen die afhankelijk zijn van zorg aanwezig. De avond was een groot succes. Ik ben erg trots op de kaderleden dat ze dit zelf op poten hebben kunnen zetten.

‘Om kaderleden actief te krijgen, moet je ze hun eigen mogelijkheden laten inzien en erin laten geloven. Je laat ze zien het hun eigen belangen zijn waar ze verbeteringen in kunnen brengen, dat ze veranderingen teweegbrengen in de samenleving. Het enthousiasme ontstaat dan vanzelf. Ook is het belangrijk leden en kaderleden te laten inzien dat je niet hoogopgeleid hoeft te zijn om recht van spreken te hebben.’

Heb je nog een tip voor de netwerken?

‘Kaart juist die zaken aan bij je gemeenten waar anderen door geraakt worden. Zo creëer je betrokkenheid bij je vakbondswerk in de samenleving.’

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Henk van Rijen schreef op 05-07-2016

Hoi Alje, We hebben elkaar eens ontmoet bij FNV Lokaal in Leeuwarden. Ik woon in Opsterland. Voor het trekken van FNV Lokaal in onze gemeente leen ik me niet. Maar het lijkt me voor jou goed te weten dat hier nog oud-kaderleden (70 jr) zitten.