FNV-voorzitter Ton Heerts opent eerste vakbondshuis in Nijmegen

FNV-voorzitter Ton Heerts opent eerste vakbondshuis in Nijmegen

30 mei 2016 - webredactie

FNV-voorzitter Ton Heerts opent eerste vakbondshuis in Nijmegen

Ton Heerts heeft vandaag het eerste vakbondshuis van de FNV in Nijmegen geopend. In de loop van de komende twee jaar zullen in Nederland minimaal 35 vakbondshuizen hun deuren openen.

Het vakbondshuis wordt een echte ontmoetingsplaats voor leden en potentiële leden van de FNV. Het heeft een inloopspreekuur voor leden, maar ook niet-leden kunnen er terecht met hun eerste vragen over werk en inkomen. Ook kunnen leden van de FNV loopbaanadvies krijgen, is er een belastingservice en het is vergaderlocatie en actiecentrum voor FNV-werknemers en kaderleden.

'Dichtbij mensen'

Ton Heerts: “De vakbondshuizen zijn onze haarvaten in de samenleving, dichtbij mensen. Hier komen onze leden en bestuurders van lokaal FNV én uit alle FNV-sectoren bij elkaar om over lokale en regionale, maar ook internationale zaken te overleggen op het gebied van werk, inkomen en zorg. Hier bereiden zij voor, hoe zij de gemeenteraden gaan beïnvloeden en kritisch zullen volgen, zeker nu er bezuinigd is op de regionale journalistiek. Leden die hun werk verliezen, zoals bijvoorbeeld bij Hilckmann slachterijen, kunnen hier terecht. Het zijn ook actiecentra als het nodig is; denk aan acties in de thuiszorg, sociale werkplaatsen en jeugdzorg. Ik ben er trots op dat ik nét voor mijn afscheid dit eerste vakbondshuis mag openen. De FNV wordt steeds actiever en ook in Nijmegen en omgeving speelt genoeg!”

Wmo-kamer voor overleg

Vanuit de vakbondshuizen zullen er veel contacten zijn met de gemeenten en met de regionale werkkamers waar werkgevers, werknemers, gemeenten en onderwijs elkaar ontmoeten. Dat geldt ook voor de Wmo-kamer, die de komende jaren ook regionaal gaat functioneren. In de Wmo-kamer zullen werkgevers, werknemers en gemeenten regelmatig overleg hebben over ontwikkelingen en vernieuwingen op het terrein van zorg, welzijn en maatschappelijke ondersteuning. Het is dé plek waar acties worden voorbereid en leden van lokaal FNV elkaar ontmoeten.

Toekomstige vakbondshuizen

Naast het eerste vakbondshuis in Nijmegen gaan er dit jaar vakbondshuizen open in Dordrecht, Hilversum, Heerlen, Roosendaal, Arnhem, Hoogeveen, Haarlem, Emmen en Leeuwarden.

In 2017 openen er vakbondshuizen in: Almere, Doetinchem, Hengelo, Eindhoven, Venlo/Tegelen, Leiden, Heerenveen, Maastricht, Goes, Alkmaar/Heerhugowaard, Amersfoort en Amsterdam.

Vanaf 2018 volgen dan Zwolle, Gouda, Purmerend, Velsen-Noord, Tilburg, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Rotterdam, Groningen, Weert, Deventer, Den Helder, Assen en Tiel/Culemborg. 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

3 reacties

A.W. Hellinghuizer schreef op 03-06-2016

L.S. Wat ik lees over het geopende vakbondshuis in Nijmegen verheugd mij zeer. Het lijkt ambitieus, maar Nijmegen is dan ook wat groter dan mijn woonplaats Steenwijk. Niet geschoten is altijd mis. Echter, ik zie een hele lijst van in de toekomst te openen vakbondshuizen, niet in Steenwijk. Ik kan mij daar wel wat bij voorstellen, het wordt echter anders als hier al een vakbondsgebouw is. Wat gaan we daar als bond mee doen? Ik zou het toch zeer betreuren als dat niets is. Ik besef ook dat daar de mensen voor moeten zijn en dat die kennelijk nog steeds moeilijk te vinden zijn. Dit frustreert mij nog steeds. Groeten, Guus Hellinghuizer

Ab de Vrije schreef op 04-06-2016

In het artikel over vakbondshuizen wordt er een gevestigd in Heereveen. Mag het aub ietsje meer zijn.? HEERENVEEN? Dank. Secretaris a.i. lokaal netwerk Heerenveen.

Marianne Overbeeke schreef op 06-06-2016

Beste Guus, namens de FNV wil ik graag reageren op je bericht. Fijn dat je verheugd bent over de opening van het vakbondshuis in Nijmegen. De FNV heeft behalve vakbondshuizen ook spreekuurlocaties in de planning staan. Of Steenwijk een spreekuurlocatie blijft of wordt, hangt van vele factoren af, waarbij de animo onder leden en kaderleden zeker ook een rol speelt. Ik vraag of iemand namens de FNV met je hierover contact opneemt. Vriendelijke groet, Marianne Overbeeke