Risico op dump in de thuiszorg in veel gemeenten

Risico op dump in de thuiszorg in veel gemeenten

11 apr 2016 - webredactie

Risico op dump in de thuiszorg in veel gemeenten

FNV maakt zich ernstige zorgen dat slechts een kwart van de 12.000 medewerkers van TSN de zekerheid hebben om hun baan te behouden. De FNV vindt dit onbegrijpelijk omdat het werk niet verdwijnt; de cliënten hebben immers nog steeds zorg nodig. 

De FNV is blij dat een aantal gemeenten ervoor heeft gekozen om het voorstel van Buurtzorg om het werk van TSN over te nemen te accepteren. Bij Buurtzorg blijven de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers behouden en houden de cliënten hun vertrouwde zorgmedewerker. Dat is ook waar de FNV als vakbond voor staat.

Second best 

Een aantal gemeenten, zoals Bronckhorst en Utrecht, hebben gekozen voor de ‘second best’-oplossing waarbij andere aanbieders het werk overnemen met de garantie dat arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen cliënt en medewerker behouden blijven. Hiermee kiezen deze gemeenten een acceptabele oplossing die niet ten koste gaat van zorgmedewerkers en cliënten, maar is volgens de FNV wel een gemiste kans om niet met Buurtzorg in zee te gaan en te kiezen voor een landelijke oplossing.

VNG moet zich aan afspraken houden

Helaas is er nog steeds een grote groep gemeenten waarbij de FNV vreest dat dumping zal plaatsvinden ten koste van zorgmedewerkers en kwetsbare cliënten. De FNV vindt dit onbegrijpelijk gezien de afspraken die op 4 december zijn gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. De FNV roept de VNG dan ook op om zich aan deze afspraken te houden, en ervoor te zorgen dat deze groep gemeenten niet overgaan op de goedkoopste oplossing, met dumping ten koste van medewerkers en cliënten tot gevolg. 

'We accepteren geen verslechteringen meer'

TSN-medewerkers door het hele land voeren actie om te zorgen dat gemeenten zich aan de afspraken houden. “Wij staan samen met onze collega’s in Hollands Kroon, Bronckhorst en Apeldoorn die zich sterk maken voor goede thuiszorg. De zorg is nog steeds nodig, dus het werk blijft gewoon bestaan. Wij accepteren geen verslechteringen meer. We gaan dus door totdat er in elke gemeente een goede oplossing is,” aldus TSN-medewerkster Erica Stinissen. 

Wat kun jij doen?

Verschillende lokale netwerken hebben meegeholpen bij acties van TSN verspreid over het land. Wil jij de TSN-medewerkers ook steunen in hun acties? Word dan lid van een van de regionale Red de Zorg-comités! Zij organiseren lokale acties om mensen op te roepen om de brede Red de Zorg-beweging te steunen. Kijk voor meer informatie op www.fnvvoorzorg.nl.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht