Limburgse pioniers: ‘Samenwerken en kennis delen creëren eenheid’

Limburgse pioniers: ‘Samenwerken en kennis delen creëren eenheid’

11 apr 2016 - webredactie

Limburgse pioniers: ‘Samenwerken en kennis delen creëren eenheid’

Gitta Backer staat met beide voeten op de grond op de mooiste plek van Nederland. Haar voeten staan in Limburg, waar zij bestuurder van vier lokale netwerken en het regionaal werkbedrijf is. De Limburgse netwerken hebben onder haar leiding hard gewerkt om een prettige overgang te realiseren: mensen betrekken, nieuwe leden werven en ervaringen uitwisselen tijdens activiteiten. ‘Het is belangrijk een structuur op te zetten waarin je leert van elkaar.’

Gitta, kun je iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben geboren in Heerlen, maar opgegroeid in Eemnes. Ik woon nu in Vaals samen met mijn vriend en onze zes schapen. Mensen kennen mij als de mevrouw van de schaapskuddes: ik ben ongeveer 1 dag per week actief als schaapsherder. In die rol ben ik ook betrokken bij natuurbeheerprojecten en dus geen vreemde bij gemeenten in Limburg, wat een groot voordeel is in mijn rol als bestuurder van vier Lokaal FNV-netwerken.’

Wanneer ben je lid geworden van de vakbond en welke functies heb je gehad?

‘Ik ben lid geworden van de FNV toen ik begon met werken. Eind 1999 ben ik bij toenmalig FNV Bouw aan de slag gegaan als bestuurder, o.a. in de sectoren Meubel en Hout en Woondiensten. Ik heb daarvoor bij de overheid, semi-overheid en een energiebedrijf gewerkt. Daarbij was ik altijd wel betrokken bij de OR of bezig met werknemerszaken. Toen ik nog in Eemnes woonde, was ik actief in de gemeentelijke politiek. Ik weet dus goed hoe het eraan toegaat en gebruik die kennis nog elke dag.

‘In mei 2014 heb ik me met veel enthousiasme opgegeven als bestuurder van Lokaal FNV en regionaal bestuurder. Ik begeleid vier lokale netwerken in Limburg: Parkstad, Maastricht-Heuvelland, Westelijke Mijnstreek en Midden Limburg. Bovendien ben ik bestuurder van het werkbedrijf Zuid-Limburg. Omdat ik er ook woon, ken ik de regio goed en weet wat er speelt.’

Hoe is de fusie gegaan in Limburg?

‘De netwerken van Zuid- en Midden-Limburg doen het ontzettend goed. Zij hebben vlak na de fusie met elkaar afgesproken om vóór 1 januari 2016 alle bestuursverkiezingen gehouden te hebben; in 2015 heeft daarom de focus op verschillende culturen samenbrengen gelegen. We hebben onszelf de tijd gegund om vanaf nul te beginnen: welke ervaring en kennis hebben we al? Verder moet je realistische doelen stellen, niet moeilijker maken dan dat het is. Gelukkig zijn onze Limburgse kaderleden echte doorpakkers en pioniers: toen er nog geen verkiezingsreglement was, hebben we dat zelf gemaakt.’

Waar ben je trots op?

‘Ik ben erg trots op onze kaderleden die mee hebben gedaan aan de Stop Werken Zonder Loon-actie in Sittard en Geleen. Bij PostNL werkten veel bijstandsgerechtigden die recht hadden op loon, maar dat niet kregen. Daarom waren we een lobbytraject gestart. De kaderleden moesten eerst alle feiten boven tafel halen: bijstandsgerechtigden benaderen die bang waren dat ze op hun bijstand werden gekort en lokale politieke partijen spreken. En met succes: er staan nu verdringingscriteria in de verordening. Dat heeft zo’n zes maanden geduurd. Ik vind het erg knap hoe de kaderleden deze lobby hebben aangepakt.

'Maar ik ben trots op elk netwerk dat ik begeleid. Parkstad is een echte voorloper: zij hadden al vóór de fusie een netwerk 'nieuwe stijl'. Net als bijvoorbeeld Maastricht-Heuvelland hebben zij al goede contacten met de plaatselijke politiek en de sectoren. In Midden-Limburg zijn ook heel betrokken kaderleden, bij de zorgacties bijvoorbeeld of in de cliëntenparticipatie. Heel fijn dat ze die ervaringen met elkaar delen: er bestaat een afstemmingsoverleg tussen de netwerken en een expertisenetwerk Participatiewet.'

Welke tip wil je andere bestuurders meegeven?

‘Als bestuurder moet je in je relatie met je leden investeren. Ga na wat er speelt in de regio en de sectoren. De kaderleden willen vaak concrete stappen zetten, zij voeren de acties; daar moet je ze in faciliteren. Communicatie naar de leden toe vind ik erg belangrijk. Zorg ervoor dat ze betrokken zijn met het landelijk beleid dat we moeten uitdragen, zoek de balans met lokaal erin.

‘Graag wil ik iedereen uitnodigen om eens langs te komen in Limburg. Er gebeuren hier goede dingen en ik denk dat andere netwerken daar zeker van kunnen leren. Samenwerken en kennis delen creëren eenheid.’

Foto: Frits van der Gronde

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht