Is de zorg jou ook een zorg? Word dan lokaal actief!

Is de zorg jou ook een zorg? Word dan lokaal actief!

26 apr 2016 - Onno van Buuren

Is de zorg jou ook een zorg? Word dan lokaal actief!

Maak jij je zorgen om de zorg in jouw gemeente? Word dan actief als kaderlid bij Lokaal FNV en speel een glansrol binnen de FNV en het lokale politieke spel. Daag de wethouder uit de goede keuzes te maken. Dat kan dankzij een training die in mei in Groningen van start gaat. Paul van Golde (Lokaal FNV) en Toon Wennekers (Teamleider Care) over het belang van de WMO op lokaal niveau.

Paul van Golde: ‘Bij de fusie is afgesproken dat de FNV zich meer op lokaal niveau gaat profileren, ook met politieke beïnvloeding. Kaderleden van Lokaal FNV kunnen daar een heel belangrijke rol bij spelen, zeker bij de WMO, de Wet maatschappelijke ondersteuning. Vaak hebben ze al contacten met wethouders. Het is ook goed voor de beeldvorming van de FNV; veel mensen kennen ons alleen van nieuws over stakingsacties.’

Er komt een cursus over de WMO voor kaderleden. Hoe ziet die eruit?

Paul: ‘We starten in Groningen en de andere noordelijke provincies. De kaderleden leren inhoudelijk waar het om gaat. En ze krijgen een toolkit met praktische tips over het voeren van gesprekken met ambtenaren en wethouders, het inspreken bij gemeenteraden en hoe je de media kunt benaderen. De werving voor de regio Noord is nu begonnen, met sluitingsdatum 28 april. De eerste cursusdagen zijn 12 en 19 mei in Groningen.’

Waarom begint het eigenlijk in Groningen?

Toon Wennekers: ‘We kregen veel verzoeken van kaderleden daar om avonden over de zorg te organiseren. Maar met alleen informatieavonden ben je er niet: dat leidt niet direct tot vakbondswerk. Daarom slaan we de handen ineen: kaderleden willen lokaal beleid beïnvloeden, Team Care komt op voor de werknemers in de zorg en indirect voor de cliënten, en FNV Senioren wil ook initiatieven nemen.

‘Die aanpak sluit trouwens goed aan bij de insteek van de FNV-fusie om overstijgende zaken beter mogelijk te maken en om ons op lokaal en regionaal niveau te versterken. Zo hebben we deze training opgezet met Lokaal FNV en de Kaderacademie. We organiseren de trainingen op regionaal niveau, zodat de lokale groepen elkaar daar kunnen ontmoeten.’

Wat zijn de doelen precies?

Toon: ‘We willen de gemeenten beïnvloeden en opkomen voor goede huishoudelijke zorg en het speciale taxivervoer. Ik vind het heel belangrijk dat kaderleden die zich inzetten voor de zorg, dat altijd doen in samenspraak met mensen uit onze achterban, dus de mensen die werken in de zorg. Dat is logisch, maar niet altijd vanzelfsprekend.

‘Dus als je goed maatwerk wilt voor cliënten, denk aan de zogeheten keukentafelgesprekken, ga dan eerst praten met onze mensen die daar werken. Je maakt geen afspraken zonder betrokkenheid van de mensen waar het over gaat.’

Waarom ligt het accent op beïnvloeding van gemeenten in plaats van werkgevers?

Toon: ‘Bij acties in de zorg is het effectiever om je te richten op de gemeente. Gemeenteraadsleden en ook wethouders blinken vaak uit in onwetendheid en onnozelheid. Ze snappen gewoon niet waar het over gaat. Ze kijken alleen naar de financiën in plaats van de kwaliteit.’

Dat speelt natuurlijk vooral bij aanbestedingen. Gemeenten hebben weinig geld, dus hoe zorg je dan dat ze toch kiezen voor kwaliteit?

Toon: ‘Dat is niet makkelijk. Er is flink bezuinigd door het rijk. Dat hebben we weten terug te brengen van 75% naar 25%, maar dat is nog steeds veel. Toch moet je met het huidige bedrag ver kunnen komen. Wij moeten zorgen voor goede voorwaarden bij een openbare aanbesteding. Zoals goede arbeidsvoorwaarden. Maar ook dat de relatie tussen een thuishulp en een cliënt in stand blijft. Het is voor veel mensen dramatisch als er ineens een ander komt.

‘Nadat zich op basis van die voorwaarden werkgevers melden, is er weer een belangrijk moment om invloed uit te oefenen op de selectie. Daarvoor moet je weten welke sleutelfiguren er zijn, op het gemeentehuis en in cliëntenraden. En ga praten met je achterban, en zo nodig actievoeren. Dat leer je allemaal in de training.’

Wanneer komen er ook trainingen in andere regio’s?

Paul: ‘Zo snel mogelijk, daar waar kaderleden erom vragen en uiteraard in goed overleg met Team Care. Sectoren zijn in de samenwerking altijd leidend; dat is logisch, want mensen uit de sector kunnen goed actievoeren, waarbij de kaderleden ondersteunend zijn.'

Toon: ‘Het enthousiasme is ervoor! Ik heb mensen enorm zien groeien. Van stille mensen op de achterste rij naar onderhandelaars met de wethouder.’

Paul: ‘En wat is er nou leuker dan invloed te kunnen uitoefenen op het beleid in de plaats waar je woont. Daar heb je zelf direct mee te maken, net als je vrienden.’

 

Nuttige links

> Pakket voor zorg dankzij acties leden

> Meld effecten bezuinigingen WMO bij het FNV Zorgactiepunt

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Jozef Lakeman schreef op 19-04-2016

Dag heren, kom zo snel mogelijk naar de regio Arnhem/Nijmegen. Daar gebeurt nu en de komende periode van alles bij de gemeentes met betrekking tot de WMO. Tot snel. Groet Jozef