Acties Aalten nog lang niet voorbij: 'We blijven vechten voor loon!'

Acties Aalten nog lang niet voorbij: 'We blijven vechten voor loon!'

11 apr 2016 - webredactie

Acties Aalten nog lang niet voorbij: 'We blijven vechten voor loon!'

Eindelijk was daar het eindbod van de gemeente Aalten: €1000,- compensatie per bijstandsgerechtigde voor jarenlang bloemen vouwen in de bijstand zonder loon. 'Natuurlijk gingen we daar niet mee akkoord,' zegt FNV-bestuurder Ali Aklalouch. Op 31 maart voerden Lokaal FNV-kaderleden actie met de bijstandsgerechtigden.

Vele bijstandsgerechtigden uit de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek hebben sinds 2011 zonder loon gewerkt. Ze vouwden kunstbloemen, die vervolgens in tuincentra werden verkocht. Ze deden dit productiewerk soms jaren ‘met behoud van bijstandsuitkering’ 32 uur per week.

Schijngesprek

De FNV vindt dat productieve arbeid gewoon betaald moet worden tegen cao-loon of tegen het minimumloon als er geen cao is. Aklalouch: 'We hebben de gemeente een ultimatum gesteld om het achterstallig loon aan de werkers te betalen. De dag voor de deadline hebben we een gesprek met de wethouder gehad. Helaas was dat een schijngesprek, er werd helemaal niet op de inhoud gereageerd. Daarom hebben we besloten actie te gaan voeren.'

Actie bij nieuw gemeentehuis

Op 31 maart hebben de bloemenvouwers en kaderleden van lokale netwerken bij het nieuwe gemeentehuis van Aalten actie gevoerd. Zij droegen grote spandoeken met de tekst 'Mogelijk gemaakt door de bloemenvouwers van ISWI'. De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek verdienden ruim een half miljoen euro per jaar aan het zogenaamde integratietraject. 

Druk blijven zetten

In een reactie laat het college weten bij hun eindbod te blijven. 'Dan zit er voor ons niets anders op dan de acties te verharden en druk te blijven zetten,' aldus Aklalouch. 'Met slechts een fooi laten we ons niet naar huis sturen. Voor écht werk hoor je ook écht loon te betalen.'

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht