FNV opent actiepunt thuiszorg Hollands Kroon en Schagen

FNV opent actiepunt thuiszorg Hollands Kroon en Schagen

21 mrt 2016 - webredactie

FNV opent actiepunt thuiszorg Hollands Kroon en Schagen

De FNV heeft een actiepunt geopend voor cliënten en medewerkers van de thuiszorg in Hollands Kroon en Schagen. Deze beide gemeenten schaffen per 1 mei de huishoudelijke thuiszorg (HV1) af. Hierdoor raken meer dan 100 thuiszorgmedewerkers hun baan kwijt en vele honderden inwoners hun vertrouwde en benodigde zorg.

Maureen van der Pligt (FNV) zegt hierover: ‘Wij eisen dat de gemeenten snel hun beleid aanpassen. Andere gemeenten, die ook de thuiszorg wilden afschaffen of er zonder onderzoek bij cliënten flink op uren korten, zijn door de rechter al teruggefloten. Laat Hollands Kroon en Schagen van de fouten van andere gemeenten leren voordat ook zij teruggefloten worden door de rechter.’

Gemeente neemt verantwoordelijkheid niet

De gemeente is wettelijk verantwoordelijk om de thuiszorg goed te organiseren en om huishoudelijk zorg te geven aan kwetsbare ouderen en gehandicapten, die dat nodig hebben. Hollands Kroon neemt met dit beleid haar verantwoordelijkheid niet, ten koste van kwetsbare cliënten en zorgmedewerkers.

Vertel je verhaal

De FNV gaat de verhalen van de cliënten en medewerkers verzamelen om de politiek in beide gemeenten nogmaals duidelijk te maken dat dit besluit moet worden teruggedraaid. Het meldpunt is op werkdagen van 15.00 uur tot 17.00 uur geopend in de tent voor het gemeentehuis van Hollands Kroon, de Verwachting 1, Anna Paulowna. Daar kunnen cliënten, zorgmedewerkers en mantelzorgers terecht met uw verhaal en voor het maken van een bezwaarschrift. Ook online kunnen klachten en verhalen worden gemeld op www.fnvvoorzorg.nl/hollandskroon of mailen naarhollandskroon@fnvvoorzorg.nl.

Acties van thuiszorgmedewerkers

Thuiszorgmedewerkers in Hollands Kroon en Schagen hebben al meerdere malen actiegevoerd om de zorg te behouden. Twee weken geleden bezetten ze het gemeentehuis van Hollands Kroon. Naast het verzamelen van verhalen en bewijzen voor het zwartboek zullen zij doorgaan met actievoeren, net zolang tot de gemeenten zich aan de afspraken houden. Op 4 december zijn er afspraken gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. Er is een ‘noodfonds’ van 60 miljoen beschikbaar om de tarieven op te hogen zodat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld voor gemeenten om goede thuiszorg te organiseren. Ook is er 300 miljoen extra geld beschikbaar voor gemeenten zodat de thuiszorg beter, in de vorm van ‘ondersteuning thuis’ georganiseerd kan worden. Naast het feit dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het leveren van huishoudelijke verzorging, en afschaffen niet mag, is er dus ook geld beschikbaar om de huishoudelijke verzorging te verlenen.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht