‘Niet alleen praten, maar ook actie ondernemen’

‘Niet alleen praten, maar ook actie ondernemen’

12 jan 2016 - webredactie

‘Niet alleen praten, maar ook actie ondernemen’

undefinedWytse Douma heeft zijn hele carrière in de bouw gezeten. Zo rond eind jaren 60 heeft hij zich aangesloten bij FNV Bouw en is nooit meer bij FNV weggegaan. Wytse was zelfs blij om met de vut te gaan in 2000, zodat hij meer tijd en energie in vakbondswerk kon gaan steken. En daar heeft Lokaal FNV in Friesland veel baat bij gehad: in de herfst van 2014 was Lokaal FNV Tytsjerksteradiel al begonnen, met Wytse in het bestuur. Hoe hebben zij dat aangepakt? En hoe ziet 2016 voor Tytsjerksteradiel eruit?

Kun je vertellen hoe jullie de fusie hebben aangepakt?

‘In de herfst van 2014 zijn we in de regio Tytsjerksteradiel al begonnen met het fuseren van Bouw, Abvakabo en Bondgenoten. Daarbij hebben we veel avonden georganiseerd, zoals vergaderingen, themabijeenkomsten, huldigingen en jubilea.

‘Om de onderlinge band te versterken hebben we op 13 november 2015 een feestavond georganiseerd. Dat was een groot succes: meer dan 200 mensen waren die avond aanwezig. Het feest was bedoeld als een ontmoetingsplek voor andere leden van voormalig Abvakabo, Bondgenoten en Bouw. Achteraf heeft het feest zelfs iemand opgeleverd die mee wil helpen om de themabijeenkomst ronde de Zorgactie te organiseren, dus ik kan wel zeggen dat het een succes was.’

Waar is het netwerk Tytsjerksteradiel op dit moment mee bezig?

‘Op dit moment hebben we veel werk aan het ‘Red de Zorg’-project. We hebben op straat flyers uitgedeeld, één persoon uit het bestuur heeft intensief meegedaan aan handtekeningen ophalen. Door deze acties hebben we veel positieve reacties uit de zorgsector gekregen. Naar buiten treden is ook goed voor ledenwerving, we hebben mensen uit de zorg nodig voor inhoudelijke ondersteuning. We horen graag verhalen van mensen uit de praktijk. Wat gaat goed, wat gaat niet goed, wat kan er beter?

‘Flyeren heeft nog meer nut. Naar aanleiding van zo’n papiertje hebben we een aantal uitnodigingen gehad om in gesprek te gaan met onder andere de gemeenteraad, mensen uit de zorg en de PvdA, wat geleidt heeft tot een zeer waardevol gesprek. We spelen ons zodanig in de kaart dat we ook uitgenodigd worden om in gesprek te gaan over andere onderwerpen, zoals de koopzondag. Dan moet ik eerst informatie verzamelen en mij inlezen over dat onderwerp, want dan willen ze het standpunt van Lokaal FNV weten. Dan vind ik dat we het erg goed doen.’

Wat zijn de plannen van Tytsjerksteradiel voor aankomend jaar?

‘Tot de plannen van volgend jaar behoren twee speerpunten: we gaan wederom acties uitvoeren voor het ‘Red de Zorg’-project en we gaan ons sterk maken voor uitkeringsgerechtigden.

‘Bovendien willen we als extra speerpunt graag Lokaal FNV meer een gezicht gaan geven. Dat betekent: meer op straat aanwezig zijn, meer stukjes in lokale kranten plaatsen, enzovoorts. We krijgen vaak vragen van mensen dat ze meer willen weten over de vakbond: wat doen jullie en hoe kan ik daaraan bijdragen? Ze vinden het verfrissend dat we op deze manier naar buiten treden. Andere organisaties vragen zelfs naar onze aanpak. Zelf ben ik er van mening: niet alleen praten, maar actie ondernemen.’

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht