‘Lokale netwerken moeten leidend voorbeeld zijn’

‘Lokale netwerken moeten leidend voorbeeld zijn’

12 jan 2016 - webredactie

‘Lokale netwerken moeten leidend voorbeeld zijn’

Jo Vaessen is al 44 jaar actief bij de FNV. In die tijd heeft hij al veel veranderingen voorbij zien komen. Tijdens zijn 40-jarig voorzitterschap heeft hij Abvakabo FNV Oostelijk Zuid Limburg zien groeien van 900 naar 7.300 leden. In 2014 trad hij af als voorzitter van het sectorbestuur SW FNV, maar zet zich nog steeds met volle overtuiging in voor Lokaal FNV Parkstad. Dat Limburgse netwerk bestaat al sinds 2013. Jo vertelt over de successen van zijn netwerk.

Welke succesvolle acties heeft Parkstad nu ondernomen?

‘We hebben een aantal actiegroepen opgezet, waaronder een voor de sociale werkvoorziening. Zo hebben al eens met succes het gemeentehuis bezet. Om zulke succesvolle acties te houden, moet je elkaar blijven steunen. Daarvoor moet je eerst aan de bond denken en niet aan jezelf. Met die instelling blijven we ook vernieuwen: voordat je stopt met je bestuurslidmaatschap, zorg je dat je al een opvolger hebt gezocht en dat diegene al meedraait.

‘In Heerlen hebben we een mural onthuld op 12 december. Voor mij is dat het symbool van de koempelmentaliteit in Zuid-Limburg. Deze mural is gericht naar de toekomst, terwijl ook het verleden en het verleden geëerd worden. Zo maakt de mural een verbinding tussen de kaderleden van Lokaal FNV Parkstad en Young & United.’

Heb je tips voor andere netwerken hoe je een succesvol netwerk opricht?

‘Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je het vertrouwen onderling opbouwt. Dat doe je door de juiste rollen aan de juiste personen toe te kennen. Als je de natuurlijke leiders uitzoekt, dan voelt iedereen zich daar prettig bij en heb je een goede sfeer binnen het netwerk. Verder raad ik aan om niet te vergaderen om te vergaderen. Praat richting actie en niet richting een volgende vergadering. De lokale netwerken moeten een leidend voorbeeld zijn en dat kan alleen door direct stappen te zetten en actie te ondernemen.’

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht