'Lokaal FNV doet ertoe, straal dat uit!'

'Lokaal FNV doet ertoe, straal dat uit!'

12 jan 2016 - webredactie

'Lokaal FNV doet ertoe, straal dat uit!'

In 1996 is Wilco Veldhorst lid geworden van de FNV, in navolging van zijn vader en broer. In 2008 werd hij regiobestuurder FNV Bouw en nu is hij lokale bestuurder met vijf Lokaal FNV-netwerken onder zijn hoede: De Meierij, Achterhoek, Lingewaard, Rivierenland Oost en Rivierenland Zuid. Daarnaast is hij ook nog arbeidsmarktbestuurder Rijk van Nijmegen & Tiel/Rivierenland en voorzitter Internationale Vakbondsraad Rijn – IJssel. Wie is Wilco en waarom is Lokaal FNV belangrijk?

Wilco, kun je iets over jezelf vertellen?

‘Ik ben 44 jaar en ik woon in Nijmegen. Ik kom oorspronkelijk uit Apeldoorn. Ik ben getrouwd en heb 3 kinderen. Ik heb een hbo-opleiding Personeel & Organisatie gevolgd aan de Saxion Hogeschool en heb onder andere in de verzekeringsbranche gewerkt en als personeelsfunctionaris in het onderwijs. Naast Lokaal FNV ben ik ook lid van de rasvereniging voor de Friese Stabij (een oud Nederlands hondenras), schrijf ik verslagen voor de ijshockey-vereniging Ahoud Devils Nijmegen en ben ik bestuurslid van de PvdA.’

Waarom ben je lid geworden van de FNV?

‘Mijn vader en broer zaten al bij de vakbond, dus het zit in de familie. In mijn werk als personeelsfunctionaris zag ik mensen vermalen worden tussen hun werk en hun werkgever. Dat kan ik slecht verdragen. Daarom is de vakbond nodig, om op te staan voor deze mensen.’

Welke ontwikkelingen vind je belangrijk voor Lokaal FNV?

‘Vanwege de relatief hoge gemiddelde leeftijd binnen de FNV is het een vrij conservatieve organisatie. Maar daar willen we verandering in brengen. De FNV moet gaan vernieuwen, dat kan het beste lokaal. De vakbond is ook relevant voor de jongere generatie, kijk maar naar Young & United.

‘Ook politieke beïnvloeding is erg belangrijk. We moeten met Lokaal FNV sterk aanwezig zijn. Dat doen we door bevlogen mensen in te zetten en te laten lobbyen. Veel mensen zeggen ‘de FNV is zeker goed, maar niets voor mij.’ Dat imago moeten we zien te veranderen met Lokaal FNV. Laten zien dat wij ons inzetten voor iedereen en dat we benaderbaar zijn.’

Hoe gaat de fusie tot nu toe in jouw netwerken?

‘Het is lastig om vier verschillende bedrijfsculturen te verenigen. We steken veel energie in het gladstrijken van die verschillen. Het werkt in ieder geval niet om te zeggen ‘zo hebben we het altijd al gedaan’ en het daarbij houden. Om de leden weer te activeren hebben we veel activiteiten georganiseerd. Die activiteiten helpen de kaderleden met verschillende achtergronden beter samen te werken.’

Wat hebben jullie zoal ondernomen?

‘In de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek hebben we met succes actie gevoerd tegen werken zonder loon. Bijstandsgerechtigden die langer dan een half jaar in het leer-werktraject zaten konden per direct stoppen. Bovendien verklaarde het bestuur het misgelopen minimumloon in elk geval over de periode na het eerste halfjaar te gaan vergoeden. Het verhaal is nog niet afgelopen, maar we hebben lokaal echt iets bereikt en dat is iets om trots op te zijn.’

Welke tips wil je aspirant-netwerken meegeven?

‘Lokaal FNV doet ertoe, maar dat moet je wel zelf uitstralen. Er valt op gemeentelijk niveau veel te veranderen en te beïnvloeden. Verder is het belangrijk om nieuwe, jongere leden te gaan werven. Daarvoor moet je buiten de gebaande paden denken, anders blijf je alleen maar houden wat je al had.’

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

3 reacties

Gerard van Vliet schreef op 22-01-2016

Het is een leuk verhaal, maar ik kan nergens de gedane activiteiten terug vinden. Het is inderdaad om vier verschillende bedrijfsculturen te verenigen moeilijk. In ''s-Hertogenbosch zijn wij nu meer dan een jaar bezig en boeken totaal geen vooruitgang. Het blijft maar steeds bij het oude en zolang de werkorganisatie geen actie neemt dan doen wij dat ook niet. Ik maak mij daar erg boos over. Tijdens het congres is er afgesproken dat het vanonder af moet komen. Van de leden en kaderleden. Wat zie ik bij de senioren, het wordt je weer opgelegd en gaan hun eigen weg. Samenwerken met Lokaal FNV haal je niet uit de stukken. Als dit niet direct gaat veranderen dan zie ik steeds meer leden het lidmaatschap opzeggen.

Ferdie Peters schreef op 09-10-2017

Niet op dit artikel, maar op het artikel in de Gelderlander. Een fantastisch goedemorgen idee om het station van Nijmegen in oude glorie te herstellen. Juist omdat Arnhem niet te evenaren is on moderne architectuur en Nijmegen een accent moet geven aan de oudste stad van Nederland. Kan ik u ergens mee ondersteunen? Ik ben gepensioneerd dus zeeën van tijd. Met vriendelijke groet. Ferdie Peters Kronenburgersingel 6g 6511 AT NIJMEGEN.

Herman vd Wildt schreef op 09-08-2018

Geachte heer Veldhorst, Gelezen en ook voor u denk ik een heel goed, maar je moet er even voor gaan zitten en 3, 4 dagen zeker lezen en nog een keer wellicht, onderstaande boek! Er komen grote veranderingen aan en lijkt utopie maar... boek wordt al meer en meer gelezen, ook uw collega's zullen dit willen... als ze het zien, inhoudelijk en de achterzijde, TITEL zeggen maar heel weinig over de inhoud zo uitgebreid, kan ook niet. Ook de BOUWWERELD o.a. zal zeer veel interesse hebben maar zie inhoud, ook dat lijkt utopie en onmogelijk, maar toch...?? U begrijpt dat pas als u het boek leest! Ook de POLITIEK als rode draad... en hébben we wel een goed (wereld)bestuurssysteem, POLITIEK INSTITUTIE) OF JUIST NIET... WEG ERMEE... discriminerend instituut tot op het bot!! En in het boek komt PVV en FvD (Baudet/Hiddema zonder namen te noemen) er niet bepaald goed vanaf... En veel en veel meer nog... de OPENBARING niet alleen in 'het geloof' maar ook schokkend voor de POLITIEK, MONETAIR, VAKBONDEN, ja alle Homo sapiens... Veel info ook te vinden via social media; Maatschappelijke Belangen Info, 'rubriek forum Schokkende ontdekkingen... Laat u niet misleiden en gaan denken, dat is niet voor mij, gaat over Universum, juist ja daarom, WIJ ALLEN TOCH...? U begrijpt pas als u leest van a tot z!! JUIST DE VAKBONDEN DIE.... ! POLITICI allen een 'must' om het te lezen, 'voorgangers geloven.... IDEM... Daar ook al veel te lezen scroll ook oude berichten naar beneden... maar boek is aanrader pur sang.... Een aantal politici IS AL AAN HET LEZEN... NA RECES... mogelijk dat zij meer daarover onderling discussies al gaan voeren? Ken de inhoud, ook de VAKBONDEN van a tot z, daarover dan?!!! http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum/topic/7084242_schokkende-ontdekkingen-en-onthullingen-disclosure Google naam en u ziet overal te verkrijgen: uitgever Kirjaboek.nl en via Bol.com, AKo.nl, Bruna.nl en alle sites en boekhandels in NL, Vlaanderen en Suriname, Antillen, NL taalgebied. SVP STUURT U DEZE MAIL OOK DOOR AAN...(/) uw collega's vrienden, POLITICI etc. etc... DANK !! Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... Met vriendelijke groet, Herman EN LAAT U MIJ EVEN WETEN, ONTVANGST DEZE EMAIL? Dank! Hoop echt dat u deze tip en goede raad aanvaard en daadwerkelijk gaat lezen, en voor u gevonden: Van homo sapiens naar homo galacticus Homo sapiens https://www.kirjaboek.nl/proddetail.asp?prod=boek_3282 Van homo sapiens naar homo galacticusHomo sapiens Is er nog een kans voor de homo sapiens van de planeet Aarde? Wat moeten we doen om de planeet niet te verliezen? De auteur van het zojuist verschenen boek Van homo sapiens naar homo galacticus geeft zijn kijk op de geschiedenis en de toekomst van de mensheid. In dit omvangrijke werk komen onder andere aan bod: historisch perspectief op religie, politiek en rijkdom, het besef dat de mens niet alleen is in dit universum, democratische waarden en normen, en een blik op de toekomst: onder meer infrastructuur, maatschappelijke onderwerpen, werk, school, cultuur en gezondheidszorg. Eén Aarde zonder grenzen, nationaliteiten en discriminatie, duurzaam voor iedereen: dat zou de grote taak moeten zijn van de gezamenlijke politiek. De auteur vraagt de lezer nadrukkelijk: Samen op weg... Gaat u ook mee? ISBN: 978-94-6008-299-3 blz.: 489 Formaat: 17x24 cm Levertijd is ongeveer een week Stuur door naar een vriend of kennis Prijs: € 28,00