Werknemers maken het verschil - impresse

Werknemers maken het verschil - impresse

14 dec 2015 - webredactie

Werknemers maken het verschil - impresse

De werknemersbijeenkomst Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten bracht een gezelschap naar Scheveningen dat verrassend divers was. Want behalve werknemers waren ook arbeidsbemiddelaars, werkgevers en bijvoorbeeld HR-functionarissen op de middag afgekomen.

Allemaal op zoek naar informatie en methoden om de ‘inpassing in gewoon werk’ van arbeidsgehandicapten tot een succes te maken. En allemaal bereid om mee te gaan in het idee dat de rol van directe collega’s hierbij cruciaal is. Al moest de bijeenkomst natuurlijk juist dát concreet maken.

Want wat is dan die rol, en hoe doe je dat: hét verschil maken als collega van een nieuwe arbeidsgehandicapte medewerker? Bijdragen aan zijn of haar duurzame plaatsing in je eigen team of bedrijf?

Op dat punt maakte de filmbijdrage van Peter Bartlema meteen al veel duidelijk. Hij laat verschillende mensen aan het woord in zijn film over de manier waarop ze een collega met een beperking praktisch begeleiden. Ze vertellen wat ze doen, wat de komst van een arbeidsgehandicapte collega vraagt, maar ook wat het oplevert. Ook de gehandicapte collega’s vertellen. Over hoe belangrijk de steun op de werkvloer is, en hoe ze dankzij die steun niet alleen goed functioneren maar ook kunnen groeien in hun baan. Dat was vooral voor werkgevers een tip: biedt ruimte voor collegiale begeleiding en tijd voor ontwikkeling in het tempo van de arbeidsgehandicapte, en de arbeidsproductiviteit van de nieuwe aanwinst kan verrassend veel toenemen.

Dat persoonlijke begeleiding één ding is waarmee collega’s het verschil kunnen maken maar niet ‘alles’, bleek uit de variatie in workshops. Bezoekers snuffelden (ook) gretig aan de mogelijkheden die er bestaan voor OR-leden, de rol van een maatje en de bijdrage van een zogenaamde werknemer-ambassadeur. Er was belangstelling voor de ‘techniek’ van het maken van passende functies en vooral ook voor de verhalen van jong gehandicapten zelf.

geanimeerd overleg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel concreet leverde Collega’s maken het verschil direct al vijfentwintig aanmeldingen op voor het netwerk dat aan het eind van de middag werd gelanceerd: Verschilmakers in Haaglanden. Het netwerk bindt gemotiveerde en gedreven mensen met en zonder handicap, die allemaal willen bijdragen aan banen voor arbeidsgehandicapten. De meeste van hen gaven zich ook meteen op om via de vakbonden FNV en CNV ambassadeur of maatje te worden. Meest gehoorde commentaren van de dag:

“Zeer goede conferentie”

“Nuttig en informatief”

“Belangrijk”

“Gevarieerd aanbod van informatie”

en ook…

“Wel erg koud op De Pier!”

 

undefined

 

 

 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht