Rapport 'De Uitverkorenen' bewijst: werken zonder loon vernederend, onveilig, uitzichtloos

Rapport 'De Uitverkorenen' bewijst: werken zonder loon vernederend, onveilig, uitzichtloos

29 dec 2015 - webredactie

Rapport 'De Uitverkorenen' bewijst: werken zonder loon vernederend, onveilig, uitzichtloos

Het werk dat uitkeringsgerechtigden deden in Aalten voor de ISWI was vernederend, onveilig en uitzichtloos. Dat blijkt uit het rapport ‘De Uitverkorenen – werken zonder loon bij het ISWI’ van FNV Uitkeringsgerechtigden dat 28 december werd overhandigd aan de voorzitter van het ISWI, Peter van de Wardt.

Minimumloon voor echt werk

FNV-bestuurder Hans Hupkes: ‘Het werk droeg niet bij aan een succesvolle re-integratie. De bijstandsgerechtigden ontvingen voor hun werk geen loon, maar de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek verdienden er wel geld mee. Dit is echt werk en daar hoort een minimumloon tegenover te staan. Daarvoor stappen we binnenkort naar de rechter.’ 

Stem laten horen

'We hebben onze standpunten goed gepresenteerd in het rapport en echt onze stem laten horen,' zegt Hupkes. 'De avond verliep ook gemoedelijk en er hing een informele sfeer met veel discussies. De verhoudingen tijdens het overleg waren altijd al goed, we zijn het alleen niet eens geworden. Vandaar dat er voor ons niet anders op zat dan te dagvaarden.'

Succes in Aalten en Oude IJsselstreek

Lokaal FNV-leden zijn al geruime tijd in actie tegen werken zonder loon en tegen de verdringing van werk door de inzet van uitkeringsgerechtigden. Die acties hebben succes gebracht. Hupkes: 'Dit is een goed voorbeeld van wat de juiste samenwerking met Lokaal teweeg kan brengen. Dankzij de inzet van lokale leden en bestuurder Wilco Veldhorst hebben we deze zaak op gemeentelijk niveau kunnen beïnvloeden. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.' De gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek hebben de afgelopen weken onderhandeld over een passende compensatie voor de groep bijstandsgerechtigden die werkten zonder loon.

Principekwestie

Hans Hupkes: ‘Inmiddels zijn de gemeenten gestopt met het onbeperkt inzetten van uitkeringsgerechtigden. Het maximum voor dit werk ligt nu op zes maanden. Zo’n 25 uitkeringsgerechtigden hebben een arbeidscontract gekregen en tientallen hebben nu een leer-werkcontract met als vergoeding het minimumloon. Als compensatie met terugwerkende kracht voor het gedane werk boden de gemeenten echter onvoldoende. Het is een principekwestie. Voor echt werk moet minimaal het minimumloon worden betaald.’

Nepbloemen vouwen

Tientallen uitkeringsgerechtigden uit de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek hebben sinds 2011 zonder loon gewerkt. Ze vouwden nepbloemen, die vervolgens goedkoop in tuincentra uitgestald lagen. Het ISWI, de gemeenschappelijke sociale dienst van de twee gemeenten, hield de schijn op dat het om passende re-integratietrajecten zou gaan. Daar was geen sprake van, bewijst het rapport. Er wordt geen maatwerk geleverd en de re-integratie is niet gericht op het vinden van een echte baan.

Download het rapport

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

jan van heeswijk schreef op 30-12-2015

ik volg de berichtgeving helemaal over dit onderwerp,ja ik was ook een van die uitverkorenen heb altijd daar gezegd dat dit niet kon twee personen naast elkaar het zelfde werk de een een wedeo er met een karig loontje de ander een bijstandsgerechtigde die alleen een onkosten vergoeding krijgt en een bonis die ze zonder opgave van reden kunnen intrekken de coaches en toezichthouders hebben nooit ciets gedaan voor mij en mijn colega,s ik ex bouwvakker nu 62+jaar kreeg een vacature voorgeschoteld betontimmerman gevraagd hem hem toen gevraagd of hij wist wat dat voor werk was dat wist hij niet dus totaal ongeschikte leiding op allerlei vlakken bleek de onbekwaamheid en het onmenselijke somsdenk ik wel eens dat deden ze 70jaar terug ook zo Vandaag kreeg ik een brief met een bod van €1000 voor trajecten bovenop het reeds bestaande budget voor scholing en training heb nooit een aanbod gehad hiervoor nu dit voorstel wijs ik resoluut van de hand omdat ik geen heil hier in zie heb 40jaar gewerkt dus geen coaching nodig en de ilusie dat ik nog mag gaan werken heb ik reed lange tijd laten varen ik kan hier wel een boek over schrijven maar laat maar zitten uiteraard als u vragen heeft wil ik graag verduidelijken