Gezocht: Verschilmakers!

Gezocht: Verschilmakers!

11 nov 2015 - webredactie

Gezocht: Verschilmakers!

Eerste bijeenkomst voor werknemers die verschil willen maken voor collega’s met beperking.

Vakbonden FNV en CNV organiseren op dinsdagmiddag 24 november in Den Haag een bijeenkomst voor werknemers die (toekomstige) collega’s met een arbeidsbeperking graag helpen het ‘zelf te doen’.

'Zélf de centen verdienen, volwaardig meedoen – in een echte baan bij een gewoon bedrijf of de overheid. Hoe kun je, als niet-gehandicapte collega, daaraan bijdragen op je eigen werkvloer? Veel werknemers hebben geen idee, terwijl zij cruciaal zijn,' aldus organisator Yde van der Burgh van de FNV.

Onbekend maakt onbemind
Steeds weer blijkt dat de inzet en wil van directe collega’s in sterke mate bepalen of het meedraaien van iemand met een beperking een succes wordt. Of faalt, door te weinig betrokkenheid op en van de werkvloer en de aloude waarheid dat onbekend, onbemind maakt.

Participatie
'Werkgevers en de overheid kunnen extra banen voor arbeidsgehandicapten maken zoveel ze willen,' zegt Van der Burgh. 'Het plan is dat ze 125.000 banen creëren vóór 2026, als onderdeel van de Participatiewet. Maar als werknemers geen steentje bijdragen of de hakken in het zand zetten, zitten de meeste mensen met een beperking binnen de kortste keren weer thuis.'

Bijeenkomst op de Pier
Iedereen die dat wil voorkomen en werkt in de regio Haaglanden roept hij op om 24 november naar De Pier in Scheveningen te komen, naar de bijeenkomst met als titel Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten. Het is de eerste in een landelijke reeks, waarbij in december Dordrecht aan bod komt.

Antwoord op alle vragen
'Voor letterlijk geen geld krijgen deelnemers veel kennis, ideeën en inspiratie via workshops en discussies. Hoe steekt de Participatiewet in elkaar? Pikken arbeidsbeperkten geen banen in? Hoe weet je wat je eigen werkgever doet om ‘passende functies’ te creëren en wat zijn dat eigenlijk? En vooral: hoe kun jij met de handen uit de mouwen om een collega met een beperking te helpen slagen op de werkvloer? Bijvoorbeeld als OR-lid, maatje of ambassadeur?'

Meer informatie
De eerste editie van Collega’s maken het verschil wordt door FNV en CNV georganiseerd in samenwerking met de gemeenten in de regio Haaglanden, het UWV, VNO-NCW en MKB Nederland. Wil je erbij zijn? Of meer informatie? Ga naar www.collegamaakverschil.nl.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht