Werken Zonder Loon-acties succes in Aalten en Oude IJsselstreek

Werken Zonder Loon-acties succes in Aalten en Oude IJsselstreek

26 okt 2015 - webredactie

Werken Zonder Loon-acties succes in Aalten en Oude IJsselstreek

In Aalten en de Oude IJsselstreek hebben de kaderleden van de FNV succesvol actie gevoerd tegen  het werken zonder loon. Bijstandsgerechtigden moesten voor behoud van hun uitkering kunstbloemen vouwen. Na acties van de actiegroep heeft het bestuur besloten dat bijstandsgerechtigden die langer dan een half jaar in het leer-werktraject zaten, per direct konden stoppen. Bovendien verklaarde het bestuur het misgelopen minimumloon in elk geval over de periode na het eerste halfjaar te gaan vergoeden. 

Peter Dibbets bracht de zaak aan het rollen binnen de FNV. Hij is een FNV-lid die al vijf jaar in een “leer-werk”-traject zat en met behoud van uitkering wekelijks tot 32 uur productiewerk moest doen. Weigerde hij, dan kon dit leiden tot een korting op zijn bijstandsuitkering.

Zonder loon
Burgemeester Berghoef van de gemeente Aalten zei dat hij er pas dit voorjaar achterkwam dat bijstandsgerechtigden er soms jarenlang werkten, zonder loon, maar met behoud van hun uitkering. Het bestuur van het ISWI besloot daar 4 jaar eerder toe, maar zonder echt goed op te letten, volgens Berghoef. "De les is dat we nog scherper moeten opletten. Tot mei dacht ik dat we een voortreffelijk re-integratieproject hadden."

Succes
Afgelopen zomer werd besloten dat bijstandsgerechtigden er nog maximaal een half jaar zonder loon werken. Tientallen mensen die er langer werkten, mochten voortaan thuisblijven. Het bestuur van het Iswi onderhandelt sindsdien met ex-werknemers en vakbond FNV over compensatie. De ex-werknemers willen alsnog het minimumloon ontvangen en wat de FNV betreft gaat ook de 6-maanden maatregel van tafel.

 

Lees het volledige verslag van bestuurder Wilco Veldhorst.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

4 reacties

Ton schreef op 28-10-2015

Vreemd . Fnv laat ook veel lokaal werk opknappen door vrijwilligers.

lilianne jacobs schreef op 28-10-2015

Petje af jongens! Ik was al op de hoogte middels het artikel in het blad vd FNV. Tevens wist ik dat er misstanden zijn, echter in die mate was mij niet bekend! Beste Ton, Lokaal werk (op vrijwillige basis) door vrijwilligers laten uitvoeren is m.i. iets anders dan jarenlang gedwongen productiewerk.

me faber schreef op 28-10-2015

werken zonder loon moet verboden worden bij wet er wordt op grotenschaal misbruik van gemaakt om mensen zogenaamd werk ervaring op laten doen maar het telt niet mee als werk ervaring op je cv zo komt men nooit aan een betalen de baan als de moet werken voor de bijstand die je ook nog moet terug betalen het lijkt wel de dwang wetten van 100 jaar geleden het zogenaamde vrijwilligers werk valt hier ook onder vrijwilligerswerk bij een bedrijf wat voor bedrijf ook is betaalde baan verdringing Maar FNV goed gedaan en hou druk op de ketel

Beste FNV'ers, schreef op 29-10-2015

Terecht dat hier een eind aan gemaakt wordt. Door zolang mensen met behoud van uitkering te laten werken heeft men het "leer-werk-traject" volledig in diskrediet gebracht. Of het is zinloze arbeid, of het is verdringing aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Financieel laag gewaardeerde arbeid kenmerkt zich doordat men on-the-job de benodigde werkervaring doet in loondienst. Dit is echter niet iets van de laatste jaren. Rond de eeuwwisseling werkten ook mensen in een Melkertbaan, ID-banen of hoe het ook allemaal mocht heten gedurende jaren. Ook van de gedetacheerde Wsw'ers is jarenlang misbruik gemaakt door de Wsw-bedrijven door ze vast te houden. En de loonsom vanuit Den Haag volledig vergoed en een inleenvergoeding ontvangen van de inlener, KASSA. André Rohlfs, voormalig waarnemend hoofd Personeelszaken in detachering lid Lokaal FNV Utrecht-Midden M 06 2055 7478 E andre.rohlfs@gmail.com