‘Aansluiten bij een lokaal netwerk is een uitgelezen kans om écht iets te doen’

‘Aansluiten bij een lokaal netwerk is een uitgelezen kans om écht iets te doen’

19 okt 2015 - webredactie

‘Aansluiten bij een lokaal netwerk is een uitgelezen kans om écht iets te doen’

Siep Groenendal is al sinds 1983 lid van de vakbond. Dit jaar is hij met pensioen gegaan na 43 jaar bij de post gewerkt te hebben. Maar het vakbondswerk gaat door voor Siep: hij is begin dit jaar secretaris van de lokale coördinatiegroep Westelijke Mijnstreek geworden. Welke invloed hebben de veranderingen op dit netwerk gehad? En wat ligt er in het verschiet?

Dag Siep, kun je iets over jezelf vertellen?
‘Ik ben 65 jaar en zit sinds twee maanden in de AOW. Oorspronkelijk kom ik uit Maastricht, maar woon al jaren in Stein. Ik ben 40 jaar getrouwd en heb drie zoons. Muziek is mijn passie; ik heb regelmatig opgetreden totdat ik in ’82 ben gestopt na de geboorte van mijn tweede zoon.’

Waarom ben je lid geworden van de vakbond?
‘Toen ik gestopt was met de muziek, ontstond er een soort vacuum in mijn sociale leven. Door de muziek kwam ik makkelijk in contact met mensen, maar dat viel weg. Op mijn werk bij de post deed ik eigenlijk ook al ‘vakbondsdingen’: met de leiding in gesprek gaan over dienstregelingen in de Kerst- en Nieuwjaarsperiode, zomerdiensten en dat soort dingen. Door een collega werd ik aangemoedigd om lid te worden van Abvakabo FNV. Ik wilde lid worden van de vakbond, omdat ik iets achter me wilde hebben staan, dat ik er niet alleen voor stond.’

Wat vind je mooi aan vakbondswerk?
‘Ik stond er inderdaad niet alleen voor. Bij de lokale verkiezingen in ’87 heeft Abvakabo zeven van de zeven zetels gewonnen. Dat zorgde voor veel extra aanmeldingen bij de bond, en ook dat ik zelf gekozen werd als secretaris van het Regionaal Groepsbestuur. Die successen voelden goed. Je moet je successen vieren, maar ook alert blijven op het vervolg. Want na een goed resultaat kon je er rekening mee houden dat een nieuwe maatregel door de bedrijfsleiding werd voorgelegd zodat je weer van voren af aan kon beginnen. Belangrijk is dat de belangen van medewerkers goed geborgd worden. Een bestuurder zei eens tegen mij: “Siep, vakbondswerk is blijven volhouden.”’

Jouw netwerk is eerder dit jaar opgericht. Hoe is dat gegaan?
‘Ja, dat klopt. Onder het netwerk Westelijke Mijnstreek vallen Sittard-Geleen, Beek, Schinnen en Stein. Het afgelopen jaar hebben we samen met de coördinatiegroep de kaderleden van alle betrokken bonden ervan weten te overtuigen om de huidige afdelingen op te heffen en te starten met het nieuwe netwerk Lokaal FNV. Dat hebben we gedaan door de klankbordgroep bij elkaar te halen en hen hebben weten te overtuigen. Iedereen wil graag zijn eigen stempel meenemen, ook daar moet je naar luisteren. Overigens hebben we een goede begeleiding gehad en krijgen we nog steeds van onze bestuurder.’

Wat heeft het netwerk Westelijke Mijnstreek al gedaan?
‘We hebben dit jaar meerdere acties uitgevoerd: Werken zonder loon en Red de zorg. Daarbij hebben kaderleden heel veel geflyerd, echt in het veld gestaan en ook met ambtenaren van Sittard-Geleen aan tafel gezeten. Met onze acties hebben we de lokale krant en zelfs de lokale tv gehaald. Dat hebben de kaderleden goed gedaan, want zo zet je de vakbond op de kaart.’

Wat zijn de toekomstplannen voor het netwerk?
‘Hopelijk gaan de nieuwe netwerken het gezicht van de FNV terugbrengen en bijdragen aan een ledengroei. Ik denk dat de acties en Young & United daar goed mee kunnen helpen. Young & United sluit goed aan bij FNV en is een kweekvijver voor nieuwe leden. De huidige gemiddelde leeftijd bij de bestuursleden, waaronder ikzelf, ligt wel erg hoog. Het zou beter zijn voor het netwerk als er ook jongeren bij betrokken zouden zijn. Vaak zijn we bang om dingen uit handen te geven, bang dat ze fouten maken. Maar daar leer je juist van. Als jongeren maar genoeg goede ondersteuning krijgen bij de uitvoering. Aansluiten bij een lokaal netwerk is een uitgelezen kans om écht iets te doen en je stem te laten horen.’

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

4 reacties

Huub Esten schreef op 26-10-2015

Prima verwoord wat de nieuwe vakbond moet gaan doen. En het pleidooi voor jongeren is ook uit het hart gegrepen. Maar probeer ze maar te interesseren en te behouden. Maar niet geschoten is altijd mis. Zaak is dat het lokale netwerk een "gezicht" gaat krijgen en daarvoor zijn er aansprekende acties nodig. Een naast het sociaal domein, wat natuurlijk hoofdprioriteit moet hebben en krijgen, is de voortdurende afbraak van de pensioenen iets wat miljoenen mensen direct treft. En ook daarin moeten we een activerende rol gaan spelen, want iemand anders zie ik dat niet doen. We gaan als lokale netwerken een spannende en uitdagende periode in.

Lubach W.J schreef op 28-10-2015

Jong en Oud tezamen schouder aan schouder, de strijd aanbindend. Niet de Ikke Ikke mentaliteit. M/V ook gezamenlijk optreden. Want de problemen die de een heeft zijn en kunnen ook jouw problemen zijn. Geen eilandjes meer , Senioren die mee staan te protesteren bij Young & United ., maar ook jongeren die de senioren steunen als zij de straat op gaan. Werkers in de metaal die ook de acties van de ambtenaren steunen etc. Sector overschrijdend denken en doen. Het vakbondswerk terug naar , dicht bij de mensen . De lokale groepen zulle evenals de vakbondshuizen een grote rol spelen binnen de FNV. , en daarbij ook niet vergetend dat het vakbondswerk in al zijn facetten op de werkvloer gestalte dient te krijgen. Dus bedrijfsledengroepen zullen goed opgeleid moeten zijn , en hun arbeid moet goed gefaciliteerd zijn.. We zijn op de goede weg , maar er zal nog heel wat arbeid verzet dienen te worden, om dat wat we in het verleden hebben nagelaten te herstellen.

frans de neijs schreef op 06-11-2015

Zojuist in west brabant hebben de senioren van fnv bondgenoten en fnv bouw een lokale fnv senioren opgericht. Het werd tijd, jaren lang worden ouderen geplukt door dit en voorgaande kabinetten. groetjes - frans

Ger Reijven schreef op 01-12-2015

Beste Siep, Het Pleidooi is duidelijk, het ledenaantal gaat achteruit vooral bij PostNl. Dit heeft ook te maken met de hoge uitstroom van Postbodes. Postbezorgers hebben geen affiniteit met PostNl. Het is een bijbaantje, roept de directie van PostNl. Waarom lid worden van een vakbond (FNV) ik werk voor mijn salaris en meer niet. En wat nog een hoog struikelblok is de hoge contributie voor Postbezorgers. 22.000 duizend postbezorgers waarvan 300 lid zijn van FNV zegt al genoeg. Ook als kader moeten wij terug naar de werkvloer toe, hier is een win,win situatie te halen, het overtuigen om Postbezorgers lid te maken van FNV. Een spannende uitdaging is om het Locale netwerk FNV zichtbaar te maken, het gezicht van FNV weer terug op de werkvloer, Ook wij worden ouder en op de lange termijn moeten wij toch plaatst maken voor de jongeren. Ik sluit af met stil staan is achteruitgang en dat halen wij niet meer in, Siep veel succes!