Kaderleden FNV actief voor betere omstandigheden in mijnbouw

Kaderleden FNV actief voor betere omstandigheden in mijnbouw

04 jun 2015 - webredactie

Kaderleden FNV actief voor betere omstandigheden in mijnbouw

Sterke vakbonden voor veilige mijnen, veilig werken is een mensenrecht”

Kaderleden van FNV werken samen met vakbonden in Turkije om de arbeidsomstandigheden te verbeteren in de mijnbouwindustrie. Zij zijn actief in een internationaal project dat wordt ondersteund vanuit het Solidariteitsfonds van FNV en de WIS (Werkgroep Internationale Solidariteit)-Industrie. In het kader van dit project zijn vier van hen (Ton Kitzen, Wim Dekkers, Feride Kayikci en Martin Schulte) in het weekend van 9-10 mei naar Soma, Turkije afgereisd. 

Naast een seminar over veiligheid en gezondheid hebben de Nederlanders de begraafplaats bezocht waar velen van de 301 mijnwerkers liggen die vorig jaar zijn omgekomen bij de grootste mijnramp in de Turkse geschiedenis op 13 mei 2014. De meesten van deze mijnwerkers waren tussen de 18-40 jaar en lieten jonge kinderen en echtgenotes achter. De nabestaanden in Soma zijn nog steeds verwikkeld in een rechtszaak tegen de overheid en het bedrijf, die ondanks rapporten waarin al werd gewaarschuwd voor de ramp willens en wetens nalatig hebben gehandeld. 

Deze mijnramp staat niet op zichzelf. De mijnbouwsector staat wereldwijd bekend als één van de gevaarlijkste ter wereld. De steenkoolmijnen in Columbia zijn berucht om de “bloedkolen”. In het mijnbouwgebied zijn 55.000 boeren van hun land verdreven en meer dan 3.000 mensen vermoord door paramilitairen. In de kalimijnen in Belarus wordt een mijnwerkers gemiddeld maar 51 jaar oud.

Om aandacht te vragen voor deze problematiek houdt de  FNV ism TIE-Netherlands op 4 juni een internationale conferentie met de titel Sterke vakbonden voor veilige mijnen, veilig werken is een mensenrecht. De conferentie vindt plaats in het kader van het ”jaar van de mijnen” http://www.m2015.nl/. De conferentie zal gaan over het mijnbouw verleden in Nederland en de huidige arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in verschillende landen en wil bijdragen aan een versterkt internationaal solidariteitsnetwerk dat zich richt op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de vakbondspositie van de mijnwerkers wereldwijd. Mijnwerkers uit Turkije, Belarus en Columbia en oud koempels uit Limburg zullen aan het woord komen. Ook zal de conferentie de onderdrukking van vakbondsvrijheid in verschillende landen onder de aandacht brengen". 

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht