FNV wil ook lastenverlichting voor uitkeringsgerechtigden en senioren

FNV wil ook lastenverlichting voor uitkeringsgerechtigden en senioren

24 jun 2015 - Webredactie

FNV wil ook lastenverlichting voor uitkeringsgerechtigden en senioren

Het kabinet beperkt de belastingverlaging tot werkenden. "Werk moet meer lonen. De FNV heeft hard geknokt voor deze koopkrachtverbetering voor werkenden. Deze maatregel is goed voor de economie. De FNV wil dat het kabinet ook vermogen, winsten en milieuvervuiling zwaarder gaat belasten. Dat maakt dan direct de lastenverlichting voor senioren en uitkeringsgerechtigden mogelijk", zegt Leo Hartveld uit het FNV-bestuur, portefeuillehouder belastingen.

De FNV vindt het onacceptabel dat senioren en uitkeringsgerechtigden buiten de boot vallen; zij hebben de afgelopen jaren veel koopkracht ingeleverd en hebben juist nu een lastenverlichting nodig.

Verkeerde potje
"Het kabinet moet komen tot een bredere lastenverlichting", zegt Hartveld. Bovendien wil Wiebes de belastingverlaging voor werkenden in de tweede fase van de belastingherziening uit het verkeerde potje betalen. Nu is het het voornemen dat de arbeidsintensieve bedrijven als kappers en fietsenmakers de rekening betalen en zijn het de grote bedrijven die de dans ontspringen. Hartveld: "Dat is onacceptabel en onbegrijpelijk, want iedereen weet dat juist de multinationals en de grote bedrijven aan de beurt zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen."

Gekelderde winstbelasting
Grote bedrijven zijn de laatste jaren steeds meer ontzien, door een gekelderde winstbelasting en door de vele trucs om de belasting te ontwijken. Het is dus de hoogste tijd dat de grote bedrijven weer eerlijk gaan bijdragen aan onze wegen, onderwijs en gezondheidszorg. Ook mist de FNV een dagobertducktaks, die de verschillen tussen arm en rijk kleiner moet maken.

Belastingontwijking aanpakken
Leo Hartveld: "Geld dat voor onze wegen, onderwijs en gezondheidszorg bedoeld is, gaat nu naar aandeelhouders en ceo’s. Het gaat om miljarden euro's, dus dit moet echt veranderen. Laten we de belastingontwijking aanpakken en de winstbelasting repareren. Dáár moet de politiek mee aan de slag!"

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht

1 reactie

Van Tilborg schreef op 23-07-2015

tja, die uitkeringstrekkers en ouwe niksers. wat moeten we er mee? ze kosten heel erg veel geld. tja, die onderkant van Nederland....ik ken er ook een paar van.... dan moet ik sociaal doen....ik dacht dat er al genoeg sociaal gedaan werd. op iedere hoek van de straat staat een zorginstelling... zo'n vrouwtje is daar de hele dag aan het niksen en dat kost dan veertigduizend euro per jaar. zitten ze de hele dag een beetje te gapen...Pikety. mijn tante zit ook al achtentwintig jaar thuis...met het grootste gelijk van de wereld. jahahaha..zegt mijn andere tante dan maar ze hep toch zeker premie betaald? jahahaha, maar van vijftien gulden per maand daar kun je geen twaalfhonderd euro bruto van dokken.......nee. het is een moeilijk probleem. eigenlijk komt het erop neer dat er bij die onderkant niks in hun bovenkamer zit. en bij mij dus wel. en bij het kapitaal ook. ja, de meesters waren allemaal gek en aan boekenwijsheid heb je niks. want wat heb je er nou aan om te weten dat negenennegentig keer negenennegentig achtennegentighonderdeen is? kom we gaan maar gauw de bouw in met onze zestien jaar.....Ja,,,ik ga naar avio-fokker! en ik ga naar philip morris! en gij Max...waar gade gij naar toe...? ik weet het bij God niet zei ik toen. ik zie het gewoon niet zitten in de bouw of op het fabriek. nee, echt niet. dat was ook zo. mijn docenten vertelden wel eens over de praktijk. dan gruwde het bij mij. dat fabrieksvolk is ook niets voor mij. en de bouw ook niet. verschrikkelijk zeg wat ik daar zie. nee, ik ben altijd blijven doorleren uit overtuiging. daar heb ik nu nog profijt van... zo kan niemand mij foppen. ook dokters niet want ik doe wat ik wil en niet wat zij willen! want voor de man met talent is altijd werk! goedbetaald werk! op niveau. ook het kapitaal maakt gebruik van slimme mensen die voor hen praten...rijke mensen zijn nu eenmaal slimmer dan 'de gewone man'.