Duidelijke afspraken in sociaal akkoord

27 jan 2015 - Webredactie

Duidelijke afspraken in sociaal akkoord

‘We zien nu al dat sommige gemeenten én bedrijven zoals Unilever plannen maken om werk voor mensen met een beperking te schrappen. Terwijl gemeenten en het bedrijfsleven wel hebben toegezegd dat zij voor werk voor deze groep gaan zorgen. Het is goed dat de quotumwet er komt als stok achter de deur, maar het kabinet moet gemeenten en bedrijven die asociale keuzes maken nu al harder aanspreken op hun verantwoordelijkheid’, aldus Leo Hartveld uit het FNV-bestuur.

undefined

Duidelijke afspraken in sociaal akkoord
Vanaf 2015 krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheid om mensen met een beperking aan een baan te helpen. Daarover zijn duidelijke afspraken gemaakt in het sociaal akkoord. Bijvoorbeeld de afspraak dat bedrijven en gemeenten voor 125.000 banen moeten zorgen.

Er zijn zat gemeenten die zich aan hun woord houden. Kijk bijvoorbeeld naar Apeldoorn. Daar zijn zowel goede afspraken gemaakt voor mensen die in de sociale werkvoorziening werken, als voor de mensen met een beperking die graag aan de slag willen. ‘Wat in Apeldoorn kan, kan ook in de rest van Nederland. We moeten niet willen dat mensen met een handicap straks moeten verhuizen, omdat ze toevallig in een gemeente wonen die asociale keuzes maakt’, aldus Hartveld.

Amstelveen en Haarlemmermeer
De FNV krijgt meldingen binnen dat sommige gemeenten zich niet aan de afspraken houden. Zo willen Amstelveen en Haarlemmermeer een sociale werkvoorziening sluiten, die bekendstaat als een van de beste SW-bedrijven van het land. Hierdoor is de toekomst voor alle 550 werknemers heel onzeker geworden.

Ook zijn er gemeenten die weigeren om de tijdelijke contracten van medewerkers in de sociale werkvoorziening te verlengen, zoals Meppel en Stadskanaal. Terwijl zij daar wel geld voor krijgen, ook de komende jaren.

Quotumwet
De quotumwet moet ervoor zorgen dat er extra druk komt op gemeenten en bedrijven om zich aan de sociale afspraken te houden. De FNV dringt eveneens aan op eerder ingrijpen van de politiek. ‘De beperking van mensen, die blijft. Dus hun werk moet ook blijven. De Haagse politiek moet nu al gemeenten die asociale plannen hebben aan hun woord houden, voor het te laat is’, aldus Hartveld.

Deel dit artikel

Geef een reactie op dit artikel

Jouw bericht